Att tandläkarbesök inte ska kosta mer än besök hos doktorn borde vara en självklarhet. Nu utlovar statsministern en utredning före årets slut. Innan valet ville alla partier utom moderaterna ha ett bättre högkostnadsskydd i tandvården. Är det moderaterna som bromsar?

Tandhälsoförbundet har länge drivit frågan om ett högkostnadsskydd i tandvården som liknar det för sjukvården. Under valrörelsen blev detta en het fråga och faktum är att alla partier utom moderaterna ansåg att en sådan utveckling på sikt behövs. 

I Tidöavtalet finns frågan med, men bara som en utredning. Det ska inte behöva dröja så här länge innan en utredning tillsätts. Vi kan förmoda att problemet finns hos det moderata partiet och kanske hos statsministern själv. 

I regeringsförklaringen den 12/9 2023 utlovas återigen en utredning för att högkostnadsskyddet i tandvården ska närma sig det i sjukvården. Denna gång preciseras det till någon gång under detta år. Statsministern säger också att prioritet ska vara de äldre. Det här är ju bra, men regeringen måste snabbare komma till skott. 

För att få råd med en sådan reform föreslår regeringen att gratis tandvård endast ska gälla till dess man är 19 år och inte till 23 år som det är i dag. Anledningen anses vara att barns tänder ändå är så bra så de behöver inte gå till tandläkaren så ofta och så har man kö till barntandvården särskilt i norra delen av landet. 

Om barn och ungdomars tänder är så bra som det sägs då kan väl tandvården fortsatt vara gratis till 23 års ålder. Tyvärr aviseras ännu fler neddragningar bland annat gällande det statliga generella bidraget till tandvårdspatienten, som är på 300 kr per år och i vissa fall det dubbla (600 kr per år).

Varför bromsar moderaterna denna reform? Tandhälsoförbundet är övertygat om att en för patienten billigare tandvård långsiktigt är en investering i god hälsa och att sjukvårdens kostnader skulle minska. Det finns ingen anledning att vänta.

Se mer om vad regeringen aviserar i SvD:s artikel eller i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)