- Politik

Tandläkare, läkare och andra vårdgivare skriver journaler, d.v.s. anteckningar görs om vad patienten sagt, vilka mediciner som skrivits ut eller annat av betydelse för den fortsatta patientkontakten. Ibland kan vårdgivare ha skrivit felaktiga saker eller gjort egna tolkningar av vad patienten sagt, vilket kan kännas kränkande för patienten och kanske också kan påverka framtida vård. Kontrollera därför alltid vad som står i patientjournalen och begär rättelse efter behov.
Det finns tre sätt för dig som enskild person att påverka innehållet i din patientjournal. Det ena är rättelse, det andra är notering i journalen att du inte är nöjd med den och det tredje är att ansöka om journalförstöring. Det senare görs dock endast i undantagsfall.
Rättelse i journalen begärs hos vårdgivaren om oriktiga eller missvisande uppgifter finns i journalen. Om man inte kommer överens med vårdgivaren om begärda ändringar finns möjlighet att begära notering i journalen om att man som patient anser att det finns oriktiga eller missvisande uppgifter i journalen.
Det senare är en rättighet varje enskild patient har (Patientdatalagen (2008:355), 3 kap 8§). Vårdgivaren får inte neka att göra göra de noteringar du begär i journalen.
Journalförstöring är möjlig i vissa fall och det är endast patienten eller annan person som omnämns i patientjournalen som kan begära det. Anmälan och journalförstöring görs hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO), se länk nedan enligt Patientdatalagen (2008:355), 8 kap 4§.
För att få sådan journalförstörelse krävs att hela eller del av patientjournalen uppenbart inte behövs för patientens vård eller att det från allmän synpunkt uppenbart inte finns skäl att bevara journalen. Journalförstörelse är alltså inget som är enkelt att få och handläggningstiden hos IVO är omkring ett år. Några märkliga skäl till att inte bevilja journalförstörelse är om uppgifterna ligger till grund för olika beslut och åtgärder hos myndigheter och domstolar eller behövs för forskning och statistik.
Som patient bör man ta för vana att begära att få läsa sin journal och begära rättningar om vårdgivaren missförstått något eller skrivit någonting som kan upplevas som kränkande och inte behöver stå där.
Patientjournalen är bra att ha också om man vill begära skadestånd för genomförd eller icke genomförd behandling eller om man av någon anledning vill anmäla en vårdgivare. Se mer länkarna nedan.
Till mer information om man är missnöjd med vårdgivarens journal
Till blankett om ansökan om journalförstöring