D-vitamin har stor betydelse för immunsystemets funktion, vilket gör det angeläget att befolkningen får tillräckligt med D-vitamin nu i corona-tider. I England delas D-vitamintillskott ut gratis till vissa grupper för att hindra allvarliga symtom av covid-19. Nu tar den norska forskarsiten (forskersonen.no) upp behovet av att omvärdera D-vitamin intaget för att få upp D-vitamin i de nordiska länder till nivåer som gör att immunförsvaret fungerar optimalt. 

Den norska artikeln om att D-vitaminbehovet är betydligt högre än dagens rekommenderade värden är skriven av en forskare i biomedicin och en professor från Handelshögskolan båda verksamma i Norge. De anser att folk i de nordiska länderna inte får i sig tillräckligt med D-vitamin från kosten och under vintern sker inte heller någon syntes av D-vitamin i huden. Ett räknefel som avslöjades 2014 ligger till grund för dagens alltför låga rekommendationer. 

En grekisk forskare tog åter upp detta räknefel år 2017 och hänvisade till Endocrine Society Expert Committee beräkningar om högsta tolerabla och säkra D-vitaminintag  leder till rekommendationer om 500-1000 IU för barn och 1500-2000 IU för unga vuxna. Av artikeln framgår också att upp till 10 000 IU per dag är säkert.

Artikelförfattarna tar upp det faktum att i England kan vissa grupper få gratis D-vitamin för att hindra allvarlig sjukdom av covid-19. I Norge finns precis som i Sverige ingen debatt om att höja rekommendationerna om D-vitamin. 

D-vitamin är alltså viktigt för immunförsvaret, men har också betydelse för tandanlagens utveckling under graviditeten och för tändernas reminieralisering i vuxen ålder. Öka därför D-vitaminintaget till minst 2000 IU per dag och höj dosen vid förkylning, covid-19 eller andra sjukdomar som påverkar immunförsvaret. 

Alltfler förstår vikten av D-vitamin för att hindra svår sjukdom av covid-19. D-vitaminförsäljningen har gått upp enormt mycket. Trots tidigare räknefel vill myndigheterna inte rekommendera högre intag av D-vitamin än de nuvarande ynka 400 IU per dag. D-vitamin är lätt att mäta i blodet i form av 25 (OH)D, men görs sällan i Sverige. Var och en kan dock själv bekosta sådan provtagning. Livsmedelsverket rekommenderar att ligga över 50 nmol/L av D-vitamin i form av 25(OH)D, men troligen behöver man komma närmare 100 nanomol/L för att komma upp i optimal hälsa. 

Till artikeln
Till forskningsartikeln om räknefel gällande behovet av D-vitamin (engelska)
Till forskningsartikel från Grekland (engelska) 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)