- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Farligt höga kvicksilverhalter uppstår vid hantering av amalgam på tandläkarmottagningar. Allmänna råd (AFS 1989:07) har funnits länge, men nu aviserar Arbetsmiljöverket att råden ska bort. Tandvårdsskadeförbundet anser detta helt felaktigt då amalgam kommer finnas i tänderna på folk under flera årtionden till. Tas råden bort kan det uppfattas som att gamla amalgamfyllningar inte är farliga för personalen och att de därför kan komma att slarva.
Äldre människor har många amalgamfyllningar varav hälften består av kvicksilver. Totalt lagrar svenska folket flera tiotusentals ton kvicksilver i form av amalgam i tänderna. Under sin livstid kommer dessa personer att gå många gånger till tandläkaren eller tandhygienisten som putsar, slipar och tar bort fyllningar. Tandvårdspersonalen utsätts därmed för exponering av kvicksilver minst 20 till 30 år framåt i tiden.
De nuvarande allmänna råden reglerar inte bara själva kvicksilveranvändningen utan där finns också råd vid slipning och borrning i amalgam liksom råd om omhändertagande av disk, sterilgods och avfall som kontaminerats av amalgamrester (läs kvicksilver).
Enda åtgärden som behövs för att anpassa regelverket till kvicksilverförbundet från 2009 är att ta bort den delen som handlar om hantering av kvicksilver på tandläkarmottagningarna. Övrigt som har att göra med slipning, borrning, diskning, sterilisering och avfallshantering måste vara kvar.
Arbetsmiljöverket skriver i svar till Tandvårdsskadeförbundet att råden om amalgam ska tas bort, eftersom verket har ett ?tryck på att förenkla regelsystemet? och att kvicksilveranvändningen i tandvården gått ner.
Det Arbetsmiljöverket inte tycks förstå är att stora mängder kvicksilver frigörs vid pustning av amalgamfyllningar, vilket man kommer att fortsätta med lång tid framöver. Även vid borttagning av amalgamfyllningar frigörs mycket kvicksilver och särskilt gäller det om tandläkaren borrar i fyllningen vid borttagandet.
För att minska risken för inandning av kvicksilver bör följande finnas kvar i de allmänna råden:
? Den allmänna beskrivningen av amalgamet och dess hälsorisker.
? Behov av högvolymsug och vattenbegjutning vid allt amalgamarbete.
? Rådet att luft från högvolymsugen inte får släppas ut i lokalerna.
? Råden om autoklavering och sterilisering av instrument som kan innehålla amalgam.
? Råd om hur servetter, bomullstussar mm som kan vara kontaminerade ska omhändertas.
? Råd om lagring av borttaget amalgam inklusive kontaminerat avfall.
Kvicksilver är ett farligt gift och av arbetsmiljöskäl måste delar av de nuvarande allmänna råden finnas kvar. Viktigt är också att mätning och kontroll av kvicksilver görs på enskilda tandläkarmottagningar. I dag är det självklart att kontrollera att alla mottagningar har amalgamavskiljare och lika självklart borde det vara att kontrollera kvicksilverhalten i luften.