- Forskning
- Hälsa
Quercetin, eller kvercitin, är ett naturligt gult färgämne och en kraftfull antioxidant. Quercetin är en flavonoid och tillhör undergruppen flavonoler. Det har i olika studier visat sig ha många skyddande effekter mot olika sjukdomar.
Quercetin finns i många frukter och grönsaker, exempelvis kapris, äpplen, lök och bär. Det spelar en viktig roll i att skydda cellerna från skador orsakade av oxidativ stress, vilket i sin tur kan bidra till ett hälsosamt åldrande.
Tillsammans med C-vitamin, zink, bromelain och röllekaextrakt (en gammal medicinalört) blir quercetin en bra kombination som bidrar till att skydda immunsystemet, samt till att minska trötthet och utmattning. Bromelain är en blandning av proteolytiska (proteinnedbrytande) enzymer vilka finns naturligt i ananas.
Utöver att vara en antioxidant har quercetin även visat sig stödja autofagi, med andra ord kroppens naturliga reningssystem. Autofagi existerar i de flesta organismer och fungerar främst som ett avancerat återvinningssystem. Genom att öka aktiviteten hos proteiner som styr autofagi, kan quercetin hjälpa cellerna att rensa ut skadade delar och fungera bättre över tid.
Enligt forskning, kan quercetin ha en positiv effekt på cellernas livslängd och funktion. Det har även studerats för sina potentiella hälsofördelar i samband med åldersrelaterade sjukdomar.