Av gamla nummer av Tf-bladet framgår att åtminstone en tandläkare tidigare använde Q10-gel för att stoppa parodontit, det vill säga tandlossning. Flera forskningsrapporter har därefter kommit som påvisar goda effekterna av Q10 på tandhälsan. Men även andra viktiga näringsämnen behövs inklusive en bra bakterieflora i munnen. 

Tandläkaren som testade Q10-gel  för att minska parodontit var kanske inspirerad av en forskningsrapport som kom 1994, som visad positiva resultat just av att applicera Q10 lokalt i tandköttsfickorna. En reviewartikel från 2022 ger stöd för detta, men forskarna skriver att det behövs mer och bättre forskning inom området. Det är knappast farligt att pröva för den som har problem. 

Även hyaluronsyra har använts för att lokalt behandla parodontit också det med goda resultat. Kanske kan en kombination av Q10 och hyaluronsyra vara intressant. Om detta finns en forskningsrapport från 2016 som visar goda resultat. 

För den som har begynnande eller pågående tandlossningssjukdom kan det vara värt att testa dessa gel lokalt. För den som vill förebygga besvär kan tillskott av Q10 vara intressant, men även flera andra näringsämnen behövs förstås för en bra tandhälsa, bland annat är C-vitamin lite av en nyckelfaktor för att behålla ett bra och fint tandkött.  Men även munhålans bakteriesammansättning har betydelse för både kariesutveckling och risk för parodontit. Mer om det senare i nästa nummer av Tf-bladet.

Till mer om Q10 på hemsidan
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)