- Forskning
- Hälsa
Q10 är ett intressant ämne. Det kan hjälpa mot parodontit, har god effekt vid hjärtproblem och motverkar åldrande. Ofta blir effekten bättre i kombination med mineralet selen. Q 10 har använts mot parodontit och tandköttsinflammationer med gott resultat. Nu visar återigen ny forskning att utläkningen av parodontit förbättras med tillskott av Q10.
Q10 är ett så kallat koenzym som behövs bland annat för bildning av ATP, som är cellernas energikälla. ATP bildas i cellernas mitokondrier och är alltså livsviktigt för kroppens förmåga att fungera. Med extra tillskott av Q10 tycks mitokondrierna bilda mer ATP och därmed skapas mer energi kroppens celler. Det kan vara detta som är förklaringen till Q10:s goda effekter på olika sjukdomstillstånd inklusive parodontit.
En studie från 2019 visar att rökare kan läka ut parodontit och därmed förhindra eller skjuta upp tandlossning. Senare (2022) har en studie på diabetespatienter, som också har förhöjd risk för parodontit eller tandlossning, visat att också de får viss utläkning av fickdjup och därmed minskad risk för omedelbar tandlossning med hjälp av tillskott av Q10.
En reviewartikel från 2023 visar dock varierat resultat. Rapportens författare menar att det beror på att den forskning som gjorts skiljer sig åt i metod och hur man avläser resultaten. De uppmanar därför till mer forskning, men utförd så att det är möjligt att jämföra och följa upp forskningen.
Parodontit är en allvarlig sjukdom och de bakterier som finns i munhålan vid tandlossningssjukdom ökar risken för hjärtinfarkt och andra problem som har med hjärtat och kroniska sjukdomar att göra. Därför är det angeläget att rekommendera Q10 tillskott alternativt Q10-gel vid problem med tandköttsinfektioner.
Tillräckligt mycket forskning finns för att testa ett ofarligt preparat som Q10. Det kan dröja många tiotals år till innan forskningen visar tillräckliga resultat för att myndigheterna ska känna sig så säkra att de rekommenderar Q10 vid parodontit. Q10 kan köpas i hälsokostaffärer.
Läs mer om parodontit och Q10 i artikel i Tf-bladet från 2016