Q10 är ett intressant ämne. Det kan hjälpa mot parodontit, har god effekt vid hjärtproblem och motverkar åldrande. Ofta  blir effekten bättre i kombination med mineralet selen. Q 10 har använts mot parodontit och tandköttsinflammationer med gott resultat. Nu visar återigen ny forskning att utläkningen av parodontit förbättras med tillskott av Q10.

Q10 är ett så kallat koenzym som behövs bland annat för bildning av ATP, som är cellernas energikälla. ATP bildas i cellernas mitokondrier och är alltså livsviktigt för kroppens förmåga att fungera. Med extra tillskott av Q10 tycks mitokondrierna bilda mer ATP och därmed skapas mer energi kroppens celler. Det kan vara detta som är förklaringen till Q10:s goda effekter på olika sjukdomstillstånd inklusive parodontit. 

En studie från 2019 visar att rökare kan läka ut parodontit och därmed förhindra eller skjuta upp tandlossning. Senare (2022) har en studie på diabetespatienter, som också har förhöjd risk för parodontit eller tandlossning, visat att också de får viss utläkning av fickdjup och därmed minskad risk för omedelbar tandlossning med hjälp av tillskott av Q10.

En reviewartikel från 2023 visar dock varierat resultat. Rapportens författare menar att det beror på att den forskning som gjorts skiljer sig åt i metod och hur man avläser resultaten. De uppmanar därför till mer forskning, men utförd så att det är möjligt att jämföra och följa upp forskningen. 

Parodontit är en allvarlig sjukdom och de bakterier som finns i munhålan vid tandlossningssjukdom ökar risken för hjärtinfarkt och andra problem som har med hjärtat och kroniska sjukdomar att göra. Därför är det angeläget att rekommendera Q10 tillskott alternativt Q10-gel vid problem med tandköttsinfektioner.

Tillräckligt mycket forskning finns för att testa ett ofarligt preparat som Q10. Det kan dröja många tiotals år till innan forskningen visar tillräckliga resultat för att myndigheterna ska känna sig så säkra att de rekommenderar Q10 vid parodontit. Q10 kan köpas i hälsokostaffärer. 

Läs mer om parodontit och Q10 i artikel i Tf-bladet från 2016

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)