- Hälsa
- Politik

Ett nationellt program för barn och ungas hälsa ska tas fram och nu har en förstudie redovisats för Socialstyrelsen. Positivt är att tandhälsan tas upp i programmet bland annat ska matvanornas betydelse för tändernas utveckling och hälsa belysas.
Ohälsosamma matvanor lyfts upp som en riskfaktor för sämre tandhälsa hos barn. Det är bra eftersom kosten har enormt stor betydelse för utveckling av karies. Främst handlar det om att barn måste få i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer för att tänderna ska växa till.
Men det handlar också om att tugga maten ordentligt och att andas med näsan istället för med munnen.
Näsandning är lika väsentligt som tuggning för att utveckla käkarna så att alla tänder får plats. I dagens samhälle är både näring och tuggning eftersatt.
Nu återstår att se om utredningen verkligen fångar upp matvanorna och andningens betydelse för käktillväxten inklusive kariesutvecklingen. Det är viktigt att man inte bara fokuserar på karies utan på tandhälsan mer allmänt.
Tandhälsoförbundets har erfarenhet och det finns också forskningsstöd för att följande aspekter är viktiga för minskad karies hos barn liksom en god käktillväxt som reducerar risken för att behöva ta bort tänder respektive använda tandställning.
- Under graviditeten har D-vitamin stor betydelse för tandanlagens utveckling och på våra breddgrader behöver därför gravida ta extra tillskott av D-vitamin.
- Under barnets första år handlar det om tillräcklig mängd mineraler, fettlösliga vitaminer som D och K för att tändernas emalj ska remineraliseras. Viktigt är att saliven är neutral eller basisk för att undvika hål i tänderna. Detta regleras av kosten.
- Mineralbrist kan uppstå om barnen äter stor mängd fullkornsprodukter, vegetariska färdigrätter eller halvfabrikat. Sådana produkter innehåller fytinsyra eller fytat som hårt binder mineraler, vilket gör att kroppen inte kan tillgodogöra sig näringen.
- Tänk på att allt som ska gro innehåller gifter för att groningen inte ska starta när det är torrt i marken. Så snart marken är blöt startar nedbrytning av fytinsyran och mineralerna frigörs som lätt upptagliga näringsämnen. Blötläggning cirka ett dygn av alla frön (gäller även nötter) man ska äta behövs för att minska andelen fytinsyra. Därmed efterliknar man naturen och använder den kunskap husmödrar hade förr i tiden.
- Käkbenets tillväxt har inte primärt med kariesutveckling att göra, men är ändå viktigt att ta upp när det gäller barns tandhälsa. Under barnets tidiga år och in i puberteten växer käkbenet till och det ska normalt utvecklas så att alla tänderna inklusive visdomständerna får plats. Käkarnas tillväxt handlar om att man får tillräckligt med mineraler, men också om att tugga och att tungan hjälper till att trycka ut käkarna.
- Tuggningen är väsentlig för käkarnas tillväxt och för kontakten mellan tarmen och hjärnan.
- Även andning har stor betydelse för käkarnas tillväxt. Kroppens naturliga tillstånd är att man andas genom näsan. Då hamnar tungan uppe i gommen och bidrar till att trycka ut käkarna så att de breddas och tillväxer korrekt. Särskilt gäller detta under nattsömnen då näsandning är viktigt. Allergier med mera är problem som försvårar näsandning.
Många aspekter finns alltså på barns tandhälsa och Tandhälsoförbundet hoppas att alla dessa aspekter tas upp i utredningen. Inga barn ska behöva få karies eller tandställning. I detta arbete behöver Socialstyrelsen samverka med Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Vi hoppas också att Tandhälsoförbundets kunskaper tas tillvara.