Rotfyllda tänder ställer ofta till problem på grund av alla bakterier som invaderar dem. Tandhälsoförbundet (Tf) anser därför att man inte ska rotfylla och den som har rotfyllda tänder bör ta bort dem. Många sjukdomar  och försämrat allmäntillstånd förknippas med rotfyllda tänder. Anledningen är att rotfyllningar aldrig blir täta, det finns alltid bakterier i dem. Dessutom invaderar bakterierna dentinkanalerna. 

Bakterier som lever i syrefria miljöer bildar ofta gifter som kan sprida sig i kroppen och orsaka allvarliga sjukdomar. Om tandroten är infekterad räcker det med att man tuggar på något för att gifter ska pressas in i blodet. 

I den rotfyllda tanden finns bakterier i ligamentet som håller tanden på plats och därför är det viktigt att tandläkaren tar bort ligamentet och tar bort infekterat käkben. Gasen ozon används av vissa tandläkare för att döda kvarvarande bakterier. 

Den som har ett starkt immunförsvar mår oftast bättre då kroppen bekämpar bakterierna vid källan eller kapslar in dem. Den som har ett svagt immunförsvar är mer i riskzonen. Anledningen är att bakterierna och dess bakteriegifter inte bekämpas vid källan utan kommer ut i kroppen där de kan infektera hjärtat, njurarna, lederna, nervsystemet, ögonen och hjärnan. 

En del tandläkare anser att rotfyllda tänder ska vara kvar eller möjligen att rotfyllningen görs om eller att rotspetsoperationer planeras. Ingenting av detta hjälper dock, infektionen kommer man inte åt. Bäst är alltså att extrahera eller ta bort tanden. 

Många läkare och tandläkare har studerat hur rotfyllnignar påverkar kroppen. I Sverige görs och har under en längre tid gjorts 250 000 rotfyllnignar per år. Därför har äldre många personer åtminstone en rotfyllning.

Historiskt sett finns flera tandläkare som studerat rotfyllningar och som avråder från sådana. Bland dessa kan nämnas:

Weston A. Price, forskade i flera årtionden på bland annat rotfyllningar, men också på nutritionens betydelse för tänernas utveckling. Price skrev och flera bäcker inom dessa områden. Han fann streptokocker, staphylokocker, spirochetes och svampar i tänder som hade rotfyllningar. 

Hal Huggins, fick av en händelse Weston A Price forskning om rotfyllningar, vilket var flera koffertar. Huggins starta ett DNA laboratorium för att kunna identifiera bakterier i rotkanalerna. Han fann stora mängder patogena sådana. Weston Price var en mycket duktig forskare och hans forskning står sig än i dag. 

Josef Issels är en tysk cancerforakare som sett kopplingar mellan rotfyllningar och cancer. Han rapporterade att 97 % av patierna med cancer hade rotfyllningar. Därmed anser han att rotfyllningar har samband med cancer. 

Thomas Rau, som är chef för Paracelsus kliniken i Schweiz. Han fann 2004 att 98.5 procent av hans bröstcanserpatienten hade rotfyllningar på samma sida som cancertumören. 

Robert Kulacz publicerade boken  "The Roots of Disease: Connecting Dentistry and Medicine" Den beskriver många vars hälsa förbättrats kraftigt efter att rotfyllningarna avlägsnats. 

Se mer här (engelska) Googla gärna på namnen ovan.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)