Myndigheten TLV beslutar om den så kallade referensprislistan för olika tandvårdsåtgärder. Den ligger till grund för det statliga tandvårdsstödet. TLV har också en hemsida där du som konsument kan se vilka priser tandläkare i en specifik kommun tar. Tycker du tandläkare tar för mycket betalt går det att utifrån den byta till en billigare tandläkare. 

Inom tandvården råder fri prissättning och det betyder att tandläkaren kan ta mer betalt än den referensprislista som TLV (Tandvårds- och läkemedelsverket) beslutat om. Från försäkringskassan får tandläkaren betalt enligt referensprislistan och det blir alltså en subvention till patienten. Om kostnaden högre beror det på att tandläkaren tar mer betalt. Det har alltså tandläkaren rätt att göra. 

Tandläkaren ska emellertid tala om vad referenspriset är respektive tandläkarens eget pris. Därmed får man som patient reda på hur mycket mer tandläkaren tar än referenspriset. Även folktandvården tar oftast mer än referenspriset. 

Tandpriskollen är en hemsida som TLV upprättat där tandläkare kan lägga in sina priser. Den kom till för att öka konkurrensen mellan tandläkare genom att patienten själv ska ha möjlighet att välja den billigaste tandläkaren. Detta fungerar dock inte alltid då många patienter värdesätter en skicklig tandläkare mer än en billig sådan,

På tandpriskollens hemsida kan man söka på olika behandlingspaket och kommuner för att hitta den billigaste tandläkaren. Några kvalitetskriterier finns dock inte och inte heller vilka dentala material tandläkaren använder, om de har , clean-up sug vid amalgamsanering, använder ozongas vid borttagning av infekterade tänder eller  kan göra ett membran av patientens eget blod. 

Till TLV:s hemsida om referenspriser
 Hemsidan Tandpriskollen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)