Region Stockholm arbetar aktivt med miljöfrågorna och krav finns på folktandvården att fasa ut miljö- och hälsofarliga produkter. Betoningen är framför allt på miljön. Det är bra, men fokus även på hälsan borde finnas med. Metaller är något som både av miljö- och hälsoskäl borde tas bort ur tandvården, men inte heller på det området tycks regionen storsatsa. 

Senaste numret av Tandläkartidningen beskriver miljösatsningen som omfattar folktandvårdens upphandlingar. Miljömässigt är det framför allt engångsartiklar som belastar. Regionen menar också att det är viktigt att vid upphandlingar kontrollera om leverantören har ett strukturerat miljöarbete, exempelvis miljöcertifiering eller miljödiplomering. 

Kraven hälsomässigt bra material  i tänderna eller käkbenet är satta på undantag, trots att  miljö och hälsa ofta hänger ihop. Dock tar man upp att hormonstörande ämnen bör undvikas. 

Hormonstörande ämnen är bland annat fluorider och bisfenol A. Det senare finns i många kompositer och omkring 40 % bisfenoler finns i de så kallade fissurförseglingsmaterialen som används på barn för att jämna ut gropar i tänderna.

Fluorider används flitigt i tandvården i form av fluoridlack hos kariesbenägna personer och man rekommenderar tandkrämer med fluorider. Inget av detta är hälsomässigt bra och alternativ finns i form av hydroxiapatit, det vill säga den substans tanden består av. 

Metaller är varken miljö- eller hälsomässigt bra. Regionen borde därför ta bort dentala material som innehåller metaller . Det gäller kronor, broar, proteser eller implantat. Metallfria alternativ finns i samtliga fall. 

Frågan är om regionen menar allvar med sin miljö- och hälsosatsning? Krafttag behövs för att hitta bra dentala material med så lite risk som möjligt för allergier, förgiftningar eller korrosion och galvaniska strömmar mellan olika metaller till patienterna. En sådan inriktning skulle också vara bra för miljön. 

Till artikel i Tandläkartidningen

 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)