- Hälsa
- Politik

Region Stockholm arbetar aktivt med miljöfrågorna och krav finns på folktandvården att fasa ut miljö- och hälsofarliga produkter. Betoningen är framför allt på miljön. Det är bra, men fokus även på hälsan borde finnas med. Metaller är något som både av miljö- och hälsoskäl borde tas bort ur tandvården, men inte heller på det området tycks regionen storsatsa.
Senaste numret av Tandläkartidningen beskriver miljösatsningen som omfattar folktandvårdens upphandlingar. Miljömässigt är det framför allt engångsartiklar som belastar. Regionen menar också att det är viktigt att vid upphandlingar kontrollera om leverantören har ett strukturerat miljöarbete, exempelvis miljöcertifiering eller miljödiplomering.
Kraven hälsomässigt bra material i tänderna eller käkbenet är satta på undantag, trots att miljö och hälsa ofta hänger ihop. Dock tar man upp att hormonstörande ämnen bör undvikas.
Hormonstörande ämnen är bland annat fluorider och bisfenol A. Det senare finns i många kompositer och omkring 40 % bisfenoler finns i de så kallade fissurförseglingsmaterialen som används på barn för att jämna ut gropar i tänderna.
Fluorider används flitigt i tandvården i form av fluoridlack hos kariesbenägna personer och man rekommenderar tandkrämer med fluorider. Inget av detta är hälsomässigt bra och alternativ finns i form av hydroxiapatit, det vill säga den substans tanden består av.
Metaller är varken miljö- eller hälsomässigt bra. Regionen borde därför ta bort dentala material som innehåller metaller . Det gäller kronor, broar, proteser eller implantat. Metallfria alternativ finns i samtliga fall.
Frågan är om regionen menar allvar med sin miljö- och hälsosatsning? Krafttag behövs för att hitta bra dentala material med så lite risk som möjligt för allergier, förgiftningar eller korrosion och galvaniska strömmar mellan olika metaller till patienterna. En sådan inriktning skulle också vara bra för miljön.