- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Nu får tandläkare inte längre sätta in amalgam i folks tänder, varken i Sverige, Norge eller övriga Europa. Men det kommer dröja tiotals år innan amalgamet är borta. Kunskap om hur amalgam tas bort utan att patienten blir förgiftad är viktig att hålla vid liv. Flera försiktighetsåtgärder behöver sättas in och det gäller både för patient och personal.
Viktigast är att tandläkaren borrar så lite som möjligt i amalgamet för att istället spräcka fyllningen så den kan tas ut i bitar. Amalgamresterna ska förstås tas om hand som miljöfarligt avfall, vilket kräver speciella behållare med mera.
Anledningen är att så fort man tar i amalgamet, tuggar hårt eller om amalgamet värms upp av hett kaffe eller dylikt så frigörs kvicksilverånga. Den dras via inandningsluften ner i lungorna där 80 procent av kvicksilvret tas upp i blodet. Därför är det viktigt att skydda både patienten och personalen för kvicksilverånga.
Tandläkaren ska alltid sätta kofferdam på patienten och gummidukten ska gå upp över näsan en bit. Då hindras amalgambitar att hamna i slemhinnorna eller i tarmarna. När dukten går upp över näsan minskar risken för inandning av kvicksilver. Personalen ska också ha skydd.
På några få tandläkarkliniker finns friskluftsmask att använda och då slipper man andas in kvicksilver som ansamlats i rummet. Av IAOMT:s instruktioner om amalgamsanering framgår att man ska täcka patientens kläder, hud och hår för att hindra aerosoler att hamna där. Så noga är inga svenska tandläkare, men det är viktigt att ha respekt för kvicksilver.
Om tandläkaren behöver borra i amalgamet är det viktigt att samtidigt kyla ordentlig med vatten. Kom ihåg att allt amalgam ska bort på dem som är sjuka, annars fortsätter immunförsvaret att triggas igång.
Amalgam består till hälften av kvicksilver och det senare är ett allvarligt cell- och miljögift. Kvicksilver påverkar kroppen på många olika sätt dels kan enzymer hämmas, dels kan kvicksilver blockera biokemiska reaktioner och dels kan tungmetallerna skapa autoimmuna reaktioner.
Alla blir påverkade av kvicksilver och det finns ingen lägsta nivå som alla tål. De individuella skillnaderna är stora, precis som när det gäller rökning. En del blir aldrig sjuka trots stor belastning och andra kan få mycket allvarliga besvär som håller i sig resten av livet.
Alla borde gratis för möjlighet att ta bort sitt amalgam i tänderna och byta till mindre giftiga material. Viktigt är att inte ha bråttom med amalgamsanering. Det kan räcka med att ta en plomb om året. Går det för fort kan man bli mycket sjuk trots skyddsåtgärder.
Läs mer om amalgam och amalgamsanering på Tf:s hemsida www.amalgamsanera.nu