Nu får tandläkare inte längre sätta in amalgam i folks tänder, varken i Sverige, Norge eller övriga Europa. Men det kommer dröja tiotals år innan amalgamet är borta. Kunskap om hur amalgam tas bort utan att patienten blir förgiftad är viktig att hålla vid liv. Flera försiktighetsåtgärder behöver sättas in och det gäller både för patient och personal.

Viktigast är att tandläkaren borrar så lite som möjligt i amalgamet för att istället spräcka fyllningen så den kan tas ut i bitar. Amalgamresterna ska förstås tas om hand som miljöfarligt avfall, vilket kräver speciella behållare med mera. 

Anledningen är att så fort man tar i amalgamet, tuggar hårt eller om amalgamet värms upp av hett kaffe eller dylikt så frigörs kvicksilverånga. Den dras via inandningsluften ner i lungorna där 80 procent av kvicksilvret tas upp i blodet. Därför är det viktigt att skydda både patienten och personalen för kvicksilverånga. 

Tandläkaren ska alltid sätta kofferdam på patienten och gummidukten ska gå upp över näsan en bit. Då hindras amalgambitar att hamna i slemhinnorna eller i tarmarna. När dukten går upp över näsan minskar risken för inandning av kvicksilver. Personalen ska också ha skydd.

På några få tandläkarkliniker finns friskluftsmask att använda och då slipper man andas in kvicksilver som ansamlats i rummet. Av IAOMT:s instruktioner om amalgamsanering framgår att man ska täcka patientens kläder, hud och hår för att hindra aerosoler att hamna där. Så noga är inga svenska tandläkare, men det är viktigt att ha respekt för kvicksilver.

Om tandläkaren behöver borra i amalgamet är det viktigt att samtidigt kyla ordentlig med vatten. Kom ihåg att allt amalgam ska bort på dem som är sjuka, annars fortsätter immunförsvaret att triggas igång. 

Amalgam består till hälften av kvicksilver och det senare är ett allvarligt cell- och miljögift. Kvicksilver påverkar kroppen på många olika sätt dels kan enzymer hämmas, dels kan kvicksilver blockera biokemiska reaktioner och dels kan tungmetallerna skapa autoimmuna reaktioner. 

Alla blir påverkade av kvicksilver och det finns ingen lägsta nivå som alla tål. De individuella skillnaderna är stora, precis som när det gäller rökning. En del blir aldrig sjuka trots stor belastning och andra kan få mycket allvarliga besvär som håller i sig resten av livet. 

Alla borde gratis för möjlighet att ta bort sitt amalgam i tänderna och byta till mindre giftiga material. Viktigt är att inte ha bråttom med amalgamsanering. Det kan räcka med att ta en plomb om året. Går det för fort kan man bli mycket sjuk trots skyddsåtgärder. 

Läs mer om amalgam och amalgamsanering på Tf:s hemsida www.amalgamsanera.nu

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)