- Hälsa
- Politik

Det är ingen självklarhet med patienträttigheter i vården, säger jurister som jobbar med dessa frågor. I den svenska hälso- och sjukvårslagen och försäkringen finna inga rättigheter för patienten. Däremot skyldigheter för vårdgivare att ge adekvat vård. Möjlighet finns till vård i andra landsting eller utomlands, men inte heller då handlar det om patientens rättigheter.
Ingen juridisk självklarhet för patientens rätt till vård finns således i Sverige. Är man missnöjd med vården eller över lång väntan till vård går det inte att överklaga. Dock är vårdgivaren skyldig att ge vård och om vården misslyckats finns finns möjlighet till ersättning. Ersättningskraven prövas dock.
Möjlighet finns också att söka vård i annat landsting eller vård i annat land. Dock ska denna vård kunna erbjudas i Sverige och därmed kan det vara svårt att få t ex borreliabehandling i Tyskland betald. Man kan be att få förhandsbesked om ersättning för vård utomlands innan vården inleds.
Vid klagomål ska anmälan göras till vårdgivaren, vilket sällan sker. Patientnämnden är numera fösta instans, men har man en privat vårdgivare t ex en tandläkare är det det tandläkarnas förtroendenämnd som gäller.
De flesta patienter söker via anmälan upprättelser för sitt lidande, men sällan tillgodoses detta, säger den intervjuade juristen. Det är alltså svårt att vara patient i vården.
Till Dagens Medicin och diskussion om juridik i vården.