- Hälsa
- Politik
Jag vet att jag är sjuk, men provsvaren ger en annan bild. Hur hanteras jag som patient i en sådan situation? Många medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet känner igen detta. Kriminolog Kjersti Ericsson liknade situationen vid en rättegång och funderar i ett TV-program på vad som är teknisk bevisning (provsvaren) respektive vittnesmål från patienten och hur läkaren (domaren) ska förhålla sig till detta.
Det kändes som om kroppen vittnade mot mig och och att jag uppfattades som en lögnare, berättar Kjersti Ericsson på en norsk TV-film. I rättssalen står parterna mot varandra och den enes förlust blir den andres seger. På läkarmottagningen är det annorlunda där sitter två som är på samma lag och försöker finna vad felet är, fortsätter hon.
Samtidigt är läkaren en slags domare som ska tala om vad som är rätt eller fel och förhålla sig till den information som finns. Teknisk bevisning i en rättssal kan vara DNA-spår eller fingeravtryck och finnas sådana blir det lätt för domaren att fatta beslut. Detsamma gäller en läkare - om patientens berättelse stämmer med vad provsvaren säger (tekniska bevisningen) blir det sällan problem att ställa diagnos och patient och läkare är sannolikt överens.
Saknas teknisk bevisning, dvs provsvaren visar att patienten är frisk eller i alla fall kan inga bevis för att patienten är sjuk hittas, blir det svårare för domaren/läkaren att göra en korrekt bedömning. På vårdcentralen får tyvärr patientens berättelse ingen status alls och vittnesmålet anses inte vara trovärdigt.
Som patient känner man sig missförstådd eller tänker att man själv har fel. Enligt undersökningar som gjorts i Norge av Anne Werner och Kirsti Malterud konstaterar de att en del patienter upplever att läkarkonsultationen blir som en rättslig prövning och särskilt gäller det kvinnor med obestämbara hälsobersvär. Många tandvårdsskadade känner igen sig och upplever inte sällan att det medicinska mötet blir som en slags trovärdighetsprövning.
Liknelsen med en rättegång är intressant och borde diskuteras mer i vården. Helt klart bode patientens berättelse uppvärderas och bli det som i första hand ska vägleda en läkare när det gäller diagnos och behandling. Det är sannolikt också de politikerna menar med beslutet om en mer patientnära vård.
Till filmen TV-helse, norska
Artikel Tidskrift.no, norska