Forskare från Danmark, Finland och Norge har publicerat en artikel i Tandläkartidningen om etiska avvägningar, undervisning och lagstiftning inom området. Den visar oroande resonemang som sannolikt är aktuellt även i Sverige. Artikeln handlar bland annat om patientens så kallade autonomi och professionens bedömningar, vilket ofta leder till fel behandling av tandvårdsskadade. Bra hade varit om författarna också tagit upp professionens skyldigheter att uppdatera sina kunskaper.

Forskare från Danmark, Finland och Norge har publicerat en artikel i Tandläkartidningen om etiska avvägningar, undervisning och lagstiftning inom området. Sverige är inte med bland de undersökta länderna, men sannolikt förs de etiska resonemangen på liknande sätt här.

“Grundprincipen bakom kravet på informerat samtycke tycks alltså vara … respekten för autonomi som en negativ rättighet. Men nu används det i allt fler sammanhang som en positiv rättighet: Om en patient vid närmare eftertanke önskar eller kräver ett visst ingrepp har vårdgivaren skyldighet att respektera denna önskan eller detta krav för att inte inkräkta på patientens autonomi.”

Citatet ovan låter förstås bra, eftersom våra medlemmar ofta förnekas den behandling de önskar och ofta med nedlåtande attityder att fyllningsmaterialet är inert och inte alls kan orsaka allmänna symtom. Fortsättningen cementerar dock den attityd som är så vanlig bland tandläkare. “Men detta är naturligtvis absurt!”, skriver författarna angående patientens autonomi.

De ger ett konkret exempel som också våra medlemmar känner väl till:.”..- patienten som vill ha tänder utdragna trots att tandläkaren inte kan hitta patologiska förändringar som motiverar extraktion. Patienten är påstridig i sina önskemål eftersom han är av den åsikten att huvudvärk och ledsmärtor härrör från tänderna. Naturligtvis har en tandläkare inga skyldigheter att ta hänsyn till detta önskemål för att inte inkräkta på patientens autonomi. ... Och som en konsekvens kan det dessutom innebära en avprofessionalisering av medicin- och tandläkaryrkena… Detta kräver etiskt tänkande och moralisk integritet, för genom de råd behandlaren ger kan han eller hon styra patientens beslut om behandling i en riktning som kanske tillvaratar behandlarens intressen bättre än patientens och ökar behandlingskostnaden utan nytta för patienten och i värsta fall till och med försämrar hälsan.”

Inte någonstans i det etiska resonemanget finns antydan om att tandläkaren borde inhämta nya forskningsrön eller uppdatera sig inom det av patienten ifrågasatta området. Exemplet med udragning av tänder är typiskt ett sådant där många medlemmar har svårt att hitta tandläkare som är beredda att ta bort en redan död och rotfylld tand, trots att all forskning visar att den utgör en härd av bakterier och andra mikroorganismer. (Se artiklar på denna hemsida av Bobby Beckman om risker med rotfyllda tänder).

Den tandläkaretiska debatten bör även handla om tandläkarens skyldigheter till kunskapsinhämtning i de fall patienten har en annan välgrundad uppfattning.

Till artikel i Tandläkartidningen.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)