- Forskning
- Hälsa

Ozonterapi i tandvården är mycket intressant och viss forskning finns som visar möjligheterna. Ozon är känt för att döda bakterier, svampar och virus och därför kan man misstänka att det också kan ha effekt på munhälsan. God erfarenhet av ozon finns bland annat för att rensa bort bakterier med mera efter extraktioner och också för att behandla infektioner i käkbenet.
Ozon består av tre syreatomer och lämnar lätt över en syreatom, vilket kallas oxidation. Bakterier, virus och svampar förstörs av ozon och ozon används bland annat för att rena luft. Forskning finns som redovisar effekten av ozonterapi i tandvården.
Ozon används främst i tre olika former nämligen ozonerat vatten, olivolja mättad med ozon eller bara ozongas. I svensk tandvård används ozon främst i gasform.
Ozongas når djupt in i kaviteter och också djupt ner i rotkanaler och in i käkbenets håligheter. Ozon dödar effektivt mikroorganismer. Att ta bort karies fungerar bra med ozon liksom vid tandköttsinflammationer orsakade av bakterier, virus eller svampar.
Vid borttagning av tänder och särskilt rotfyllda sådana är ozon ett utmärkt komplement till tandläkarens rensning av käkbenet. Dålig andedräkt tycks också kunna behandlas med ozon och då företrädesvis ozonerat vatten eller olja mättad med ozon.
Intressant är att ozon stimulerar immunförsvaret genom att aktivera makrofagerna. Om man ger ozon vid flera tillfällen under en period stimulerar ozonet bildning av enzymer bland annat dehydrogenas, glutation och katalas. Samtliga är viktiga vid avgiftning.
Även proteinsyntesen verkrar förbättras av ozon, vilket särskilt gäller mitokondriernas ribosomer som regenererar vävnader och därigenom läker vävnadsskador. Bildning av kväveoxider stimuleras också, vilket gör blodkärlens väggar mer elastiska och därmed syresätts organen bättre och risken för blodproppar minskar.
Ännu mer intressant är att ozon verkar förbättra tändernas remineralisering genom att hjälpa kalcium och fosfater att diffundera in till den inre ytan av emaljen eller dentinet och där bilda hydroxiapatit.
Av refererad forskningsrapport framgår att ozon öppnar dentinkanalerna samtidigt som proteinsyntesen av interleucin, prostaglandiner och leukotriner ökar, vilket förbättrar läkningen. Samtidigt bidrar ozonet till att förbättra syresättningen av blodet. Allt detta leder till att inflammationerna minskar.
Vid extraktion av tänder och speciellt vid borttagning av rotfyllda tänder skapar ozonet bra förutsättningar för snabb läkning och bentillväxt. Personer med osteonekros i käkarna kan, enligt forskningsrapporten, få ökad bentillväxt av ozonterapi.
Människans normala celler påverkas i ringa grad av ozonterpi. Ozongas kan dock vara negativt för andningsvägar och lungor samt ögonens slemhinnor och dessa bör därför skyddas. Intressant är om svensk tandvård ökar användningen av ozon för att förbättra erfarenheterna.