Ozon är en gas som dödar bakterier och som syresätter kroppens vävnader. I tandvården har den många användningsområden som antiseptiskt medel, för att döda karies eller för syresättning av vävnad. Det senare påskyndar läkningen. Även ozonerat vatten kan användas i tandvården.  

Ozon består av tre syreatomer, vilket gör molekylen laddad. Den sönderdelas lätt och kan då bindas till bland annat fria radikaler och oskadliggöra dem. Ozon används i tandvården både i form av ozongas och i form av ozonerat vatten. För andra ändamål kan ozon lagras i t.ex. fett och bli en viktig del i salvor. 

Tandläkare kan använda ozongas för att ta bort karies. Särskilt när det gäller barn är ozon ett bättre alternativ än borren. Ozonet förbättrar tandhälsan och ökar möjligheten att tanden remineraliseras, vilket innebär att en karierad tand kan självläka. Dessutom bidrar ozon till minskad andel bakterieplack.

Vid utdragning av tänder är ozongas ett bra komplement för att ta bort eventuella kvarvarande bakterier som gömmer sig i käkbenet. Används ozongas behövs inte antibiotika. Ozongasen syresätter dessutom vävnaderna och förbättrar därmed läkningen.

Vid operationer eller då patienten har blåsor, lichenoida förändringar med mera i tandköttet kan ozongas eller ozonerat vatten också påskynda läkningsförloppet. Dock bryts ozon ner snabbt och därför behöver tandläkaren ha en egen apparat för att mätta vattnet med ozon precis innan användning.

Vid risk för tandlossning kan tandläkaren applicera ozongas eller ozonerat vatten i tandköttsfickor för att döda bakterier som finns där. Då kommer man också åt biofilmen. Men ytterligare åtgärder behövs för det mesta för att hindra tandlossning. 

Ozongas används också för rening av dricksvatten och bassängvatten på grund av dess förmåga att dödar bakterier, virus, svampar och parasiter. Tandläkarmottagningar kan erbjuda patienter att gurgla munnen med ozonerat vatten för att minska risken för sjukdomsspridning. Vävnaderna påverkas inte negativt utan har snarare positiv eftersom syresättningen ökar.

Ozon i höga halter och under lång tid kan dock skada lungorna. Därför ska man inte vistas länge i miljöer med höga ozonhalter, vilket kan vara fallet vid t.ex. pågående mögelsanering. Då ozon snabbt bryts ner räcker det att snabbt vädra efter en ozonsanering. 

Mycket få svenska tandläkare använder sig av ozon ens vid tandutdragning då det kan ha mycket stor positiv effekt. Biologiska eller holistiska tandläkare i Europa och USA använder sig ofta av ozon. 

Till artikeln på Healthy Mouth Media

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)