- Forskning
- Hälsa
För tre decennier sedan upptäcktes att nivån av glutation var mycket låg i drabbade hjärnområden vid Parkinson’s sjukdom. Det är emellertid okänt om detta är en primär orsak till sjukdomen, eller en följd av andra patologiska processer.
För att belysa händelseförloppet vid utvecklandet av parkinson-symtom och placeringen av glutation i processen, följdverkningar av att hämma bildningen av glutation, exponerades djur för ett ämne som specifikt inaktiverar nyckelenzymet i glutationsyntesen, gamma-glutamyl-cysteine syntetas. Det hämmande ämnet kallas butionin sulfoximine, BSO, som injicerades i substantia nigra, det område i hjärnan som producerar dopamin och är mest påverkat vid Parkinson’s sjukdom.
Resultatet visade en sänkning av glutation till cirka en tredjedel av nivån hos djur som fick enbart saltlösning, men förändringarna stannade inte vid detta. BSO triggade en aktivering av mikroglia, immunceller i centrala nervsystemet, en ökad produktion av kväveoxid, tumör nekros faktor (TNF) och de inflammatoriska cytokinerna interleukin 1beta och interleukin 6.
Glutation återgår till normalnivå efter 7 dagar, men den kortvariga sänkningen orsakade en sänkt nivå av dopamin och en obalans mellan olika typer av dopaminreceptorer, ledande till hypersensitivitet något som är vanligt vid nervskador.
Resultaten visar att även en kortvarig och begränsad nedsättning av glutation i substantia nigra orsakar kvardröjande effekter i de dopamin-producerande cellerna. Även påverkan av ett annat ämne än BSO, diamide, som oxiderar SH-grupper, inklusive glutation, ger samma resultat som med BSO. Många andra giftiga ämnen, inklusive tungmetaller, påverkar nivån av glutation både i centrala nervsystemet och i andra delar av kroppen. En kombination av miljöfaktorer, nedsatt försvar mot oxidativ stress och inflammationer kan vara tillräckligt för att utlösa oreparerbara förändringar som leder till Parkinson’s sjukdom.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306452216303967
http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/ars.2015.6602