Alzheimer’s demens drabbar framför allt äldre personer, men antalet fall där yngre utvecklar sjukdomen ökar. Olika forskningsprojekt har försökt finna lätt mätbara markörer i blod och ryggmärgsvätska som på ett tidigt stadium kan indikera om en person har ökad risk eller är på väg att utveckla sjukdomen, hittills utan nämnvärd framgång.

En ny diagnostisk metod, NMR-spektroskopi, hittills inte använd på Alzheimer-patienter, verkar ha hög känslighet och kan med stor säkerhet skilja mellan friska personer, sådana med förstadium till demens (mild kognitiv nedsättning, MCI) och Alzheimer-patienter. Med denna metod kan man mäta glutation i specifika hjärnområden som tidigt är skadade vid Alzheimer’s demens.

NMR-spektroskopi har hittills mest varit ett forskningsredskap för kemister och biokemister och fungerar genom att informationen från en magnetkamera, istället för att ge en bild, analyseras för att visa vilka atomer och molekyler som finns i ett visst område, i detta fall glutation som består av tre aminosyror med det svaleinnehållande cystein i mitten. Glutation finns normalt i hög halt i cellerna och utgör den främsta bufferten mot fri-radikalskador. Vid oxidativ stress förbrukas glutation och en minskning ökar risken för att fetter, proteiner och DNA skadas och att energiförsörjningen från mitokondrierna minskar.

Analys av hjärnor från avlidna och djurmodeller har visat att oxidativ stress och sänkta nivåer av glutation är ett tidigt tecken på Alzheimer’s demens och MCI. NMR-spektroskopi har nu för första gången använts på levande personer för att mäta glutation i de mest drabbade områdena av hjärnan, hippocampus och frontalbarken. Hippocampus är väsentligt för minne och orientering.

Sammanlagt analyserades hippocampus hos 21 personer med demens, 22 med MCI och 21 friska kontroller och frontalbarken hos 19 med demens, 19 med MCI och 28 kontroller. En sänkning av glutation fanns i båda hjärnområdena  och korrelerade till minskningen av kognitiva funktioner. Nivån av glutation i hippocampus, men inte frontalbarken, visade en skillnad mellan MCI och friska med 87,5 % känslighet och 100 % säkerhet och med allt större minskning av glutation i båda hjärnområdena vid försämrad kognitiv status vid demens. Minskningen av glutation var inte effekt av att hjärnvävnad är nedbruten.

Det är föga nytta med mätningar om man inte får indikationer på hur man skall avbryta den nedåtgående utvecklingen. Vid MCI övergår emellertid inte fall till demens och intag av antioxidanter motverkar förändringarna. En god strategi torde vara att så långt det går eliminera påverkningar som orsakar oxidativ stress som kvicksilver och inflammerade tänder och öka intaget av antioxidanter, speciellt cystein (helst i form av acetylcystein) som är den begränsande faktorn vid cellernas syntes av cystein. Även andra antioxidanter gör att glutation sparas.

Det kan noteras att kvicksilver orsakar samma biokemiska förändringar som man ser vid MCI och Alzheimer’s demens och även vid till exempel Parkinson’s sjukdom ser man en nedgång av glutation i det mest drabbade hjärnområdet, substatia nigra.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006322315003121
http://link.springer.com/article/10.1007/s00204-015-1556-z

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)