Det finns ingen behandling som hjälper mot Alzheimer?s demens. Som bäst kan mediciner något fördröja försämringen. Något bättre resultat får man vid behandling av förstadiet, mild kognitiv nedsättning, men flera forskningsrapporter tyder på att sjukdomen börjar 20-30 tidigare.

Huvudfåran av forskningen har varit och är inriktad på att fragment av ett protein, beta-amyloid, orsakar Alzheimer, något som alltfler ifrågasätter. Istället ser man proteinansamlingen som en följd av en neuroinflammatorisk process av okänd orsak.

Amyloid, varav beta-amyloid är en liten bit, har en funktion i nervcellerna och transporteras ut i nervfibrerna för att där spjälkas upp i bitar med olika funktioner. Störs transporten ansamlas amyloid i nervcellskroppen och stör de normala funktionerna.

Vid letandet efter de tidigaste observerbara förändringarna har man funnit störningar i energiförsörjningen, ökad oxidativ stress (fria radikaler) och anhopningar av proteiner i nervfibrerna, axoner och dendriter, där det normalt borde vara ett jämt flöde med en hastighet av drygt 400 mm/dygn. Samma transportmekanism finn i alla celler, men i mer rundade celler är transportvägarna kortare.

Flera studier har pekat på oxidativ stress som en primär orsak. Oxidativ stress påverkar nervcellernas energiförsörjning från mitokondrierna och oxiderar enzymer som medverkar i att ämnen som behövs i de långa utskotten, och för bildning och frisättning av signalsubstanser, får rätt ?adresslapp?. Adresseringen sker i ett nätverk av membran som kallas endoplasmatiskt retikulum (ER), före vidare transport ut i nervfibrerna.

I en undersökning mättes förändringar i vita blodkroppar från personer med mild kognitiv nedsättning, ett tidigt stadium av Alzheimer. Förändringar i blodkropparna visar att Alzheimer?s demens inte bara är en sjukdom i hjärnan, utan i hela kroppen. Forskarna jämförde förändringarna hos de mänskliga cellerna med det man fann i en djurmodell för sjukdomen, där man genetiskt inducerat ökad oxidativ stress.

Hos de mänskliga cellerna fann man ökad oxidativ stress med aktivering av en faktor som kallas Nrf2, ett protein som sätter igång en rad försvarsmekanismer mot fria radikaler. Man fann även en störd kalciumbalans i det endoplasmatiska retiklet, ER.

När man genetiskt orsakade delvis avvikande aktivering av Nrf2 hos möss kunde man se samma ökning av antioxidantsystemen, men i de mänskliga cellerna fann man att antioxidantsystemen inte var aktiverade fullt ut. Samma förändringar fann man hos mössen när de genetiskt avlats för att så mycket som möjligt skulle likna Nrf2-förändringarna hos de mänskliga demens-cellerna. Man fann att superoxiddismutas , SOD, ett enzym som omvandlar superoxidradikaler till väteperoxid hade minskade nivåer och att cellerna, när de provocerades med väteperoxid eller glutamat, producerade mer fria radikaler, jämfört med kontroller.

Studien ger inget svar på vad som från början triggar förändringarna hos Alzheimerpatienterna, men en långvarig belastning med ämnen som orsakar fria radikaler, kopplat med ett otillräckligt intag av antioxidanter är en rimlig hypotes.

Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)