- Forskning
- Hälsa

Kan verkligen östrogen och andra könshormoner påverka tandhälsa? Det är känt att kvinnor upplever mer av orala sjukdomar och käkledsbesvär än män. Lägre halter av östrogen under klimakteriet kan öka benförluster i käken, medan högre nivåer under graviditeten ökar risken för tandköttsinflammationer. Tandhälsan mår alltså bra av att könshormonerna är i balans. Något som läkarna borde vara mer uppmärksamma på.
Sjukdomar som Sjögrens syndrom (muntorrhet), munsveda och käkledssjukdomar är vanligare hos kvinnor än hos män. Muntorrhet (Sjögrens syndrom) och munsveda har associerats till låga nivåer av hormonet DHEA (dehydroepiandrosteron) och hormontillskott har minskat symtomen. Käksmärta verkar ha samband med låga östrogennivåer och försämrat upptag via östrogenreceptorerna.
Förändrade hormonnivåer är nära relaterade till åldrande och vi kan också se att risken för sjukdomar i munhålan ökar med åldern. Könshormonerna och särskilt östrogen minskar kraftigt i början av klimakteriet för kvinnor. Hos män avtar de mer långsamt på grund av minskade androgennivåer. Därmed försämras immunsystemet.
Det är alltså viktigt både för munhälsosjukdomar och andra sjukdomar att forskarna också undersöker könsskillnader hos sina patienter. I detta sammanhang är det bra att även undersöka mikrobiomet i munhålan då även det har stor betydelse för utveckling av sjukdomar.
Könshormonerna spelar viktiga roller i utvecklingen av parodontit, infektion i slemhinnorna och i utveckling av tandstrukturer och spottkörtlar. Tandläkare, läkare och andra vårdgivare bör ta hänsyn till dessa hormonella faktorer när de bedömer och behandlar munhåle- och käkledsbesvär.
Till forskningsartikel om könshormonernas betydelse (engelska från 2024)
Till forskningsartikel om östrogen och dess påverkan på munhälsan
Till mer allmän artikel om könshormoner under pubertet, graviditet och åldrandet (engelska)