- Forskning
- Hälsa

Förhållandet mellan omega-3 fetter (n-3) och omega-6 (n-6) fetter i den föda vi äter är inte bra för hälsan. Livsmedelsindustrin har, utan att det varit avsikten, undvikit råvaror som lätt härsknar och därvid alltmer minskat innehållet av lätt härsknande n-3 fetter så att balansen blivit helt fel. Stenålderskost har ungefär förhållandet 1:2 av n-3/n-6, men vår föda har förhållandet 1:16. N-6 fetter bildar inflammationbefrämjande produkter men n-3 skyddar mot sjukdomar.
Psykiska sjukdomar har alltmer börjat ses som inflammatoriska sjukdomar i hjärnan, och i en studie från Österrike undersöktes i vilken grad ett även relativt kortvarigt ökat intag av n-3 fetter påverkade risken för att utveckla psykos (schizofreni).
Forskarna gav 41 personer i åldern 13-25 år med risk för psykos då de haft lindrigare psykotiska symtom, hade haft kortvariga psykoser eller genetisk risk för psykos ett dagligt tillskott med 700 mg eicosapentanoic acid (EPA) och 480 mg docosahexaenoic acid (DHA) under 12 veckor och 40 kontroller fick placebo. Ungdomarna följdes upp efter 6 och 12 månader och efter 7 år.
Man kunde genom att uppsöka deltagarna eller deras anhöriga och genom sjukvårdsregister följa 88 % av dem i 7 år. Utvecklande av psykos inträffade hos 9,8 % (4/41) personer på n-3 dieten och hos 40 % av personerna i placebogruppen och de senare utvecklade även psykos snabbare. N-3-gruppen fungerade dessutom bättre i familj och samhälle. Psykofarmaka hade under uppföljningsperioden förskrivits till 29 % av n-3-gruppen och 54 % av placebo-gruppen, i flertalet fall för olika typer av schizofreni.
Studien visar att även en kortvarig intervention med n-3 fetter har positiva långtidseffekter och indikerar att ett ökat intag, även om det är i lägre dos än i studien sannolikt skulle minska den psykiska ohälsan i befolkningen. Även linolensyra (linfröolja) är en n-3 fettsyra. Men med kortare kedjor än fiskolja och dessa förlängs av enzymsystem i kroppen. Processen är emellertid ineffektiv och man kan räkna med att fiskolja är 10-15 gånger effektivare.
Även djurförsök visar samma resultat. En art av dvärglemurer gavs n-3 fettsyror i kosten under 12 månader och metaboliska undersökningar visade att djuren fick bättre glukosupptag och glukosutnyttjande i alla delar av hjärnan. Djuren visade också ökad undersökande verksamhet och mindre ängslan än kontrolldjur.
En ytterligare studie av effekten av n-3-fetter, denna gång på odlade bröstcancerceller jämfört med normala celler, visade att tumörcellerna fick minskad energiförsörjning (ATP) och försämrad överlevnadsförmåga. De normala bröstceller som fick n-3 var helt oskadade och överlevde normalt.