Att olivolja har många positiva effekter är inte nytt, men att den kan avgifta från kvicksilver och minska de negativa effekterna av kvicksilver har inte varit känt så länge. Nu finns vetenskapliga studier som redovisar varför och på vilket sätt olivolja agerar i kroppen. Ett särskilt ämne i olivolja och som också finns i olivblad har visat sig påverka kroppens avgiftning positivt och dessutom hindra att vissa enzymer minskar. 

Det handlar alltså om forskning om livsmedel som har positiva effekter när det gäller kronisk kvicksilverförgiftning som man kan få om man haft amalgamfyllningar under lång tid. De som får förgiftningssymtom har i allmänhet gener som försämrar kroppens möjlighet att avgifta sig från tungmetaller. Dessa personer kan således även ha samlat på sig många andra tungmetaller och organiska gifter. 

De italienska forskarna vid ett av Neapels universitet har studerat olivoljans effekter under en tid. I sin vetenskapliga publikation berättar de också lite om varför kvicksilver påverkar kroppens biokemi så negativt. En viktig anledning är att kvicksilver binds hårt till svavelgrupper som ofta är så kallade tiolgrupper. (Den starka bindingen mellan svavel och kvicksilver är det som gör att svavel kan avgifta kroppen).

Olivoljan visar sig innehålla ett speciellt ämne som påverkar kroppens bildning av glutation och detta ämne är mycket viktigt för att föra ut kvicksilver ur kroppen. I olivoljan finns också vissa ämnen som tar hand om fria radikaler varför den oxidativa stressen inte blir lika stor som den annars hade kunnat bli. 

Sedan lång tid tillbaka är det vetenskapligt belagt att medelhavsdiet är postitivt för hälsan och hindrar många sjukdomar. Än finns ingen forskning om hur olivolja påverkar Civud-19. Dock finns nya vetenskapliga studier som visar olivoljans positiva effekter för att hindra negativa effekter av kvicksilver liksom hur avgiftningen av kvicksilver kan öka med hjälp av olivolja och annan som tillskott av gurkmeja och vitlök. 

Läs mer via pdf-filen nedan  eller läs forskningsrapporten. 

Till forskningsrapporten (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)