Diabetiker får ofta försämrad tandhälsa, men att även måttligt nedsatt kroppslig kontroll av blodsockret ökar risken för tandköttsfickor visste man inte. Studien har gjorts i Finland och där har man under lång tid följt en grupp människor och bland annat mätt fasteglukoset och 2012 gjordes en noggrann kontroll av tänderna.  

Forskarna fann att personer som hade utvecklat prediabetes mellan 31 och 46 års ålder hade en förhöjd risk att både utveckla parodontala tandfickor och drabbats av alveolär benförlust.

Även de som försämrat glukoskontroll en aning under dessa 15 år hade flera tänder med djupa så kallade parodontala tandfickor jämfört med dem som hade stabila blodsockervärden under perioden. Det här handlade alltså om en grupp som inte nådde upp till kriterierna för prediabetes.

Hög sockerkonsumtion är alltså av ondo av många skäl. Tidigare har det på hemsidan tagits upp att mycket socker i kosten försämrar bakteriefloran i munhålan med fler syrabildande bakterier och att det i sin tur ökar kariesrisken. 

Många anledningar finns således att minska konsumtionen av socker och snabba kolhydrater. Tänk också på att frukt ofta innehåller mycket socker. Bättre är att äta mycket grönsaker, proteiner och fett. 

Till artikel i Tandläkartidningen
Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)