- Dentala material
- Forskning

Att amalgam är skadligt har vi vetat länge, men nu visar det sig att även kompositer uppbyggda av metakrylater kan påverka generna. Amalgam är dock mer genotoxiskt än kompositer. Forskarna efterlyser nu mer vävnadsvänliga och ofarliga dentala material. Det är bra att sådana krav även kommer från flera håll.
Det forskarna sett är att både amalgam och kompositer byggda på metakrylatiska harser läcker in i slemhinnnan från fyllningarna. Där kan de skapa genotoxiska förändringar.
Den redovisade studien gjordes för att utvärdera de genotoxiska effekterna av amalgam jämfört med kompositer. I studien deltog totalt 110 personer med 55 deltagare i varje grupp.
Den ena gruppen fick amalgam och den andra kompositer. Deltagarna var sina egna kontroller och forskarna mätte den genotoxiska effekten i form av mikrokärnor i cellerna före åtgärd och 10 dagar efter.
Både amalgam och kompositer gav upphov till signifikant ökat antal mikrokärnor och hade således båda genotoxisk effekt. Amalgam var dock betydligt värre än kompositer.
Slutsatsen forskarna drar är att forskning och tekniska framsteg behövs för att utveckla säkrare material för användning i människor.
Tandvårdskadeförbundet hoppas forskarna ska kunna initiera sådan materialutveckling. Det är bra att amalgam är borta i Sverige och på väg ut i andra Europeiska länder, men det är sorgligt att även de nya materialen ger upphov till toxiska effekter.
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)