- Forskning
- Hälsa

Munbakterier behövs och många av dem är nyttiga. Det slås fast i en ny forskningsrapport av den framgår också att antibiotika slår ut alla bakterier och ofta gör mer skada än nytta.
Trots kunskap om de nyttiga bakterierna har väldigt lite studerats när det gäller munnens mikroflora. Nu har forskare funnit det som man kan förvänta sig - antibiotika dödar de nyttiga bakterierna och medför att infektioner och inflammationer blir kvar.
Dr. Pushpa Pandiyan, docent i biologisk vetenskap vid the School of Dental Medicine, leder en forskargrupp som undersökt bakterier, deras fettsyror och effekten på speciella typer av vita blodkroppar som bidrar till infektioner i munhålan och som påverkar immunsystemet. Vissa av dessa är involverade i att förhindra svampinfektioner som Candida och visade sig utgöra ett viktigt naturligt försvar. De nyttiga bakterierna minskar kraftigt infektioner och inflammationer.
Forskarna fann att antibiotika förstörde kortkedjiga fettsyror som produceras av kroppens goda bakterier, vilket innebar att kroppens försvar mot infektioner försämrades.
Antibiotika menar de behövs om man har livsfarliga infektioner, men de ska inte användas i onödan. Bygg istället upp en bra bakterieflrora som håller de dåliga mikroorganismerna i chack.
Till artikel i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsrapporten (engelska)