- Forskning
- Hälsa

Honungsforskning vid Lunds universitet har lett till flera unika preparat med mjölksyrabakterier som sedan urminnes tider skyddat bina och deras bisamhällen. Nu finns de etablerade på marknaden och vem som helst kan köpa binas egna bakterier i rätt blandning och testa mot diverse krämpor. Läs forskarnas intressanta historia.
Det började med att två forskare samlade in mikroorganismer (bakterier, jäst och mögel) i det unika naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne och anledningen var dess orörda naturområden sedan förra istiden. De skapade Skandinaviens största mikroorganismbank och i samband med det upptäckte de hemligheten med honungen.
I folkmedicinen kallas honung ibland för Gudarnas Dryck. Själva honungen i sig är bakteriedödande, men bäst effekt får man med hjälp av alla mjölksyrebakterier som finns i honungsbinas honungsmagar. Liknande mikrobiom finns också hos humlor.
Det handlar om 13 unika och välgörande mjölksyrabakterier från honungsbinas honungsmage. Forskarna valde att kalla denna mikroorganismsamling för H13mikrobiomet och de har tagit patent på detta i flera länder. Den färska honungen skördad från vilda honungsbin bär på 100 miljoner levande mjölksyrabakterier per gram honung.
Bakterierna motverkar sjukdomsalstrande bakterier från sår. Och med den kunskapen fortsatte forskningarna med målet att hitta ett antibiotika som var verksamt mot resistenta bakterier.
Nu finns honungsbakterierna att köpa via företaget Doktor Honung som drivs av de två forskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez. Läs mer om deras företag, vägen dit och vad de fortsätter forska på via denna länk.