Anti-inflammatoriska läkemedel inom gruppen NSAID, vilken innefattar medel som konsumeras i stora kvantiteter mot värk och feber, är inte de oskyldiga och biverkningsfria medel som många tror. Risken för missbruk och förgiftning har lett till att medlen, Alvedon med flera (paracetamol, acetaminofen), blivit indragna från livsmedelshandeln.

Överdosering av medel innehållande paracetamol är den vanligaste orsaken till akut leverskada i västvärlden och skadeverkningarna inträffar när ämnet gjort slut på levercellernas förråd av glutation. Giftverkan av paracetamol orsakar en förhöjd nivå av transaminaser, enzym som tillsammans med vitamin B6 är inbegripna i bildningen av aminosyror. Transaminasförhöjning används som diagnostisk mätning för att upptäcka leverskada.

Det mesta som är känt om biverkningar av paracetamol baseras emellertid på relativt kortvariga undersökningar och långtidseffekten av lägre doser under lång tid är lite känd och studerad.

För att få en uppfattning om vilka möjliga effekter man bör vara uppmärksam på, gav man möss en överdos av paracetamol, 120 mikrogram per mus, och undersökte effekterna efter 1, 2, 3 och 7 dagar och jämförde med en kontrollgrupp som bara fick saltlösning.

Levern innehåller enzymerna cyclooxygenas-1 och -2 (COX-1 och COX-2) som normalt är ett balanserat system som bland annat skall inaktivera giftiga ämnen och har ökad aktivitet vid ökad belastning. Paracetamol stör denna balans, sannolikt genom att öka cyclooxygenas-2 med ökad bildning av inflammatoriska ämnen. En dålig status på glutation och andra antioxidanter förvärrar problemen.

Nivån av aminotransferaser ökade 7 gånger efter 24 timmar av paracetamol-behandlingen, jämfört med kontroller, men gick tillbaka efter 3 dagar till nära normala värden. Nivåerna av fettsyror ökade signifikant och är högst efter 2 dygn och går sedan ner, men har inte fått normala värden efter 7 dagar.

De förändringar som uppmätts leder till, om de blir långvariga vid kontinuerlig belastning av levern med paracetamol, men även av andra ämnen som alkohol, en inlagring av fett, steatos. Paracetamol ökar huvudsakligen COX-2 vilket leder till hepatit. Sannolikt är mekanismen, eller en av mekanismerna bakom förändringarna en påverkan på mitokondrierna.

Läkemedelsföretaget Merck lanserade smärtstillande medel som specifikt skulle inhibera COX-2 och inte COX-1. Det mest beryktade är Vioxx (Rofecoxib) som beräknas ha lett till tiotusentals dödsfall i hjärtinfarkt och stroke. Merck höll i det längsta inne med information om detta och fick betala miljarder i skadestånd.

Det finns emellertid flera medel i samma grupp och i Fass finns upptaget Celebra (Celecoxib) och Dynastat (parecoxib), även dessa med svåra biverkningar. För Celebra (mot reumatiska sjukdomar) anger Fass hjärtinfarkt som vanlig biverkan (upp till 1 av 10) plus andra svåra biverkningar. Flera andra i samma läkemedelsfamilj , inklusive Vioxx, är indragna.

Lindrigare, men inte biverkningsfria läkemedel som påverkar COX-1 eller COX-2 eller båda är Diclofenak (Voltaren), Ibuprofen (Ipren), Naproxen och det äldsta, acetylsalicylsyra (Aspirin med flera). Alla kan ge mag-tarmblödningar, men aspirin torde vara det säkraste medlet om magen tål det.

Betydligt oskyldigare medel som hämmar COX-1 och –2 finns dock: ett antal flavonoider hämmar COX-2, fiskolja omvandlas av COX-1 till anti-inflammatoriska prostacycliner, hyperforin (från Johannesört) hämmar COX-1 i högre grad än aspirin och D-vitamin hämmar bildningen av COX-2.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009279715300971
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/37/13/1015

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)