- Hälsa

Det är stor skillnad i förtroende för vården beroende på vilket landsting man tillhör. Det konstaterar Myndigheten för vårdanalys i sin senaste rapport. Av rapporten framgår också att de som har litet förtroende för vården är benägna att undvika vård och avstår från behandling. De som är missnöjda med vården finns således sällan med i statistiken över kundnöjdhet. En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar tillhör denna grupp.
Utredningen konstaterar också att befolkningen generellt har stort förtroende för vårdpersonalen men sämre för själva sjukvårdssystemet och de politiska beslutsfattarna.
Analyserna visar att den uppfattning och erfarenhet individen har av personalens bemötande och kompetens, tillgängligheten till vården, kontinuiteten samt vårdens styrning, ledning och resurser är särskilt viktiga för att bestämma förtroendet. Förtroendet påverkas också av faktorer utom vårdens kontroll, till exempel samhällsutvecklingen och individuella attityder och egenskaper.
Utredningen konstaterar att det inte finns några genvägar till ett stort förtroende. Det behövs ett långsiktigt arbete med de faktorer i vården som är viktiga för förtroendet. Förtroendeperspektivet bör finnas med i reformer och utvecklingsarbete. Alla landsting bör följa och analysera hur förtroendet utvecklas och hur det kan stärkas respektive upprätthållas. Möjligen behöver landsting och regioner också titta mer på dem som är missnöjda med vården, men det tas inte upp i utredningen.
En sammanhållen nationell uppföljning av befolkningens attityder till hälso- och sjukvården kan skapa bättre förutsättningar för att utveckla vården ur ett patient- och medborgarperspektiv.