
Ett svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit finns. I en nyligen presenterad rapport konstateras att äldre personer har fler kvarvarande tänder än tidigare och följdaktligen också mer behov av tandvård. Samtidigt minskar kariesangreppen hos de som är yngre och fler 19-åringar är nu helt kariesfria och även i gruppen 35-65 år minskar karies och antal fyllningar. Det känns som en bra utveckling av tandhälsan.
Det så kallade SKaPa-registret omfattar en stor del av den svenska befolkningen. Dock rapporterar inte alla privata tandläkare dit. Det som rapporteras in är främst förekomst av karies och parodontit. 2021 års rapport redovisar utvecklingen med jämförelse av 2011 års tandstatus bland befolkningen.
Av rapporten framgår att män får fler fyllningar än kvinnor, men att kariesförekomsten ändå minskar och mest i de yngre grupperna. Bland 19-åringar finns högre andel som helt saknar tandlagningar än 2011 och det är positivt. Att äldre personer i större utsträckning än tidigare har kvar sina tänder innebär ett ökat tandvårdsbehov för dem.
Parodontit (tandlossning) ökar tyvärr och alltfler behandlas i dag för parodontit. Dock har andelen som måste ta bort tänder på grund av tandlossning minskat. Av rapporten framgår också att periimplantit (infektioner runt implantat) ökar med stigande ålder och risken för periimplantatit är större hos gruppen som innan implantatet sattes in hade parodontit.
Anledningen är sannolikt att de redan har bakterier i munhålan som kan sätta sig runt implantaten. Det Tf kan konstatera är också att det främst är titanimplantat som ger periimplantit, men någon statistik över vilken sorts implantat som används finns inte eller i alla fall tas ingen sådan statistik ut från kvalitetsregistret.
Läs mer i SKaPas egen sammanfattande rapport. Se länken nedan.
Till SKaPa:s registerstudie