Den australiensiske tandläkaren Robert Gammal förstod tidigt riskerna med amalgam och rotfyllda tänder. Han anser att en bra tandläkare inte sätter in amalgam, inte gör rotfyllningar, inte använder fluorider eller propagerar för sådan tandkräm och inte sätter in metalliska material i tänder eller käkar. Nu har han sammanfattat sina erfarenheter av bra tandvård på en hemsida. Han är öppet kritisk mot tandläkarutbildningar som han menar vilseför tandläkare. 

Förutom hemsidan med kritik mot amalgam, rotfyllningar, fluor med mera har Robert Gammal också gett ut en bok som visar riskerna med rotfyllningar. Hemsidan är skriven på engelska, men med översättningsprogram så kan man läsa en relativt bra översättning på svenska. 

Det tandläkaren främst vill informera om är riskerna med amalgam och rotfyllningar, men också problem med fluorlackning och risker med fluoridtandkräm. Robert Gammal tillhör det fåtal tandläkare som vågat opponera sig mot etablissemanget.

Han har på sin hemsida flera videor med tandläkare Hal Haggins från USA som också var motståndare mot amalgam och fann att alla rotfyllda tänder innehöll mängder av patogena bakterier. Båda hänvisar till den forskning som gjordes av Weston A Price i början av 1900-talet. 

Robert Gammal tar också upp riskerna med att inte göra rent ordentligt efter tandextraktioner. Precis som Huggins anser han att perodontalmembranet, som tanden sitter fast i, måste tas bort då det innehåller mänger av bakterier. Tas inte det bort kapslas bakterier in och man kan få små hålrum med bakterier i käkbenet. Detta är något som unga tandläkare inte lärt sig och risk finns därför för framtida allvarliga infektioner inuti käkbenet.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård tar inte med ett ord upp hur man ska göra rent efter att en tand tagits bort. Inte heller tar riktlinjerna upp hur tandläkaren kan amalgamsanera på ett säkert sätt och använda personliga skydd för patienten. 

Till Robert Gammals hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)