Det statliga tandvårdsstödet regleras av myndigheten TLV. Nu kommer snart en ny förordning ut och då har också handboken om tandvårdsstödet uppdaterats. Det är krångligt både för tandläkare och patienter att förstå det omfattande stödet. 

Det statliga tandvårdsstödet handlar om de bidrag som ges enligt tandvårdens högkostnadsskydd. För att kunna reglera det beslutar TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) om riktpriser för olika behandlingsåtgärder och beslutar också om vilka åtgärder som ska ge stöd. 

Flertalet tandläkare tar mer betalt än riktpriset och då får patienten betala mellanskillnaden. För mer information om vad tandläkarna tar kan man gå in på Tandpriskollen.

Ett generellt tandvårdsstöd finns på 300 till 600 kr per person och år beroende på patietens ålder. Stödet betalas direkt till tandläkaren. Så snart tandläkarbehandling överstigit 3000 kr (enligt riktpriset) betalar försäkringskassan hälften av kostnaden enligt de riktlinjer TLV fastställt.

När du som patient betalat tandvård för 15 000 kr (enligt riktpriset) betalar försäkringskassan 85 procent av kostnaden. Men det blir aldrig gratis som i sjukvården. Mellanskillnaden mellan tandläkarens pris och riktpriset betalar patienten helt och hållet själv. 

För den intresserade länkas nedan till både den nya handboken och förordningen som träder i kraft i januari 2022.

Till nya handboken om tandvårdsstödet från TLV
Till förordningen som träder i kraft i januari 2022

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)