- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Tidigare har redovisats forskning som visar att en del personer är allergiska mot titan bland annat i tandimplantat. Detta bekräftas nu av ytterligare en review-artikel som också redovisar några fallrapporter. Forskarnas slutsats är att om implantaten inte läker in ordentligt eller det blir problem runt implantaten ska man inte utesluta titanallergi.
Av forskningsartikeln framgår att titanallergi förekommer. Risk finns då att implantatet inte läker in som det ska, att det uppstår slemhinnereaktioner, cellförändringar eller peri-implantit.
Forskarna menar att om det uppstår dålig inläkning, slemhinneförändringar, periimplantit med mera så är det viktigt att undersöka allergi mot titan. Ofta handlar det om typ 4 allergier och Melisatest (melisa.org) kan behövas. Vanliga hudtester ger sällan utslag.
I dag nonchalerar många tandläkare och läkare risken för titanallergi. De anser felaktigt att titan är ett inert material som inte läcker ut titanjoner. Både titanjoner och nanopartiklar av titan har dock visat sig finnas i vävnaderna runt titanimplantat.
För att minska patientens lidande är det enligt forskarna till rapporten viktigt att kontrollera för titanallergi i ett tidigt skede. Tandhälsoförbundet anser att man istället för titan bör välja implantat av zirkonia som är ett keramiskt material och sällan ger upphov till problem vare sig med allergi eller periimplantit.
Till forskningsartikeln
Förutom allergi mot titan kan galvaniska strömmar mellan olika metaller uppstå om titanimplantat sätts i käkbenet på personer med t.ex. amalgamfyllningar eller guldkronor. Då kan titanjoner läcka ut och skapa förgiftning. Se mer här.