- Hälsa
- Politik

Tandhälsoförbundet har länge jobbat för att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. I senaste valrörelsen kom frågan upp och flera partier lovade en sådan reform. Nu har äntligen regeringen beslutat att utreda frågan. Det är förstås en seger för Tf, men det behövs mer fotarbete för att få en reform värd namnet på plats. Ett första steg är dock taget.
Uppdraget är att analysera och lämna förslag till ett nytt högkostnadsskydd i tandvården som mer liknar det i hälso- och sjukvården. Ett tilläggsdirektiv har getts till den redan pågående utredningen om stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta och ökad kontroll över tandvårdssektorn (S 2022:12). Utredningen ska prioritera äldre med dålig munhälsa.
Under valrörelsen lyftes frågan tack vare Tf:s idoga arbete och samtliga partier utom moderaterna ansåg att en sådan tandvårdsreform åtminstone på sikt behöver genomföras. I Tidöavtalet gjordes en överenskommelse om att tillsätta en utredning. Den politiska processen har gått långsamt, men nu är alltså utredningen tillsatt.
Förutom Tf har Funktionsrätt Sverige och pensionärsorganisationerna lobbat i riksdagen för att reformera tandvården i syfte att ge tandvårdspatienterna minskade kostnader. Tillsammans kommer vi att fortsätta det arbetet. Det ska helt enkelt inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn.
Regeringen skriver i sina direktiv om tilläggsuppdraget att kunskaperna om munhälsans betydelse för sjukdomars uppkomst har ökat. Det innebär att även regeringskansliet inser att en bra munhälsa kan minska kostnaderna inom sjukvården.
Viktigt är nu att en hälsokostnadsutredning genomförs för att redovisa kostnadsminskningar inom tandvården och sjukvården om människor har råd att gå till tandläkaren på ett tidigt stadium. Det skulle då göra att folk lagar tänderna innan allvarliga problem uppstår och dessutom kan behålla dem en längre del av livet. Därmed minskar tandvårdens kostnader och det behövs färre tandläkare.
Dessutom kan det vara så att sjukdomar som lunginflammation hos äldre. diabetes, hjärtinfarkter och många kronsiska sjukdomar minskar om folk förbättrar munhälsan. Då kan även sjukvårdens kostnader minska. En hälsokostnadsutredning kan visa att en tandvårdsreform bidrar till kostnadsminskningar både i tandvården och i sjukvården. Reformen blir i så fall lönsam på relativt kort sikt.