- Hälsa
- Politik

Nollvisionen handlar inte om hål och karies utan om vårdskador i tandvården. En nollvision är alltså på gång i den handlingsplan för patientsäkerhet som tagits fram. Den presenteras på fredag och gäller från nu till slutet av 2024. Ofta glöms tyvärr tandvården bort, så detta patientsäkerhetsarbete kan nog betraktas som historiskt.
Socialstyrelsen fick ett regeringsuppdrag att ta fram en handlingsplan för bättre patientsäkerhet. Slutrapporten lämnas till socialdepartementet på fredag och blir offentlig först då.Den kommer att läggas ut på socialstyrelsens hemsida.
Charlotta George är sakkunnig på Socialdepartementet och är den som lett projektet med att ta fram handlingsplanen, som omfattar både tandvården och hälso- och sjukvården. Generellt berörs privata vårdgivare som regioner eller kommuner har avtal med. Hon har intervjuats om sitt uppdrag i Tandläkartidningen.
Det som, enligt George behandlas, är kompetens om inträffade vårdskador, tillförlitliga system och processer som innebär säker vård samt att öka medvetenheten kring riskerna. Handlingsplanen berör även tandvården, vilket är mycket bra. Det konstateras i Tandläkartidningen att det i dag inte finns något enhetligt system för att följa vårdskador inom tandvården.
Ingen vet således hur många vårdskador som inträffar årligen i tandvården. Tandvårdsskadeförbundet vet att vårdskadorna är många och att enskilda patienter blir lidande. I allmänhet får patienten betala både för själva tandvården då skadan uppkom och senare nödvändiga åtgärder till följd av vårdskadan. Ett bättre ersättningssystem behövs därför också.
Charlotta George säger att det nu krävs att tandvården funderar över vilka vårdskador som är vanliga och hur de kan förebyggas. Hon tror också att ett särskilt stödmaterial kan behöva utarbetas för tandvården.
Tandvårdsskadeförbundet har bland annat uppmärksammat följande vårdskador:
- Kvicksilverförgiftning och kvicksilverallergi som kan ge livslånga problem med extrem trötthet, muskelvärk med mera
- Rotfyllningar som är bemängda med bakterier och som kan orsaka problem i andra delar av kroppen
- Flera olika metaller som orsakar galvaniska strömmar som påverkar hälsan
- Borttagning av tänder p.g.a. att tandläkaren borrat fel eller borrat för mycket
- Allergier mot olika dentala material och då främst metaller.
- Bettproblem orsakade av tandläkare
- Besvär efter tandställning och utdragning av tänder i samband med tandställningen som bland annat kan leda till bettproblem och att utseendet förändras.
Statistik över inträffade vårdskador finns inte och därför behöver arbetet för ökad patientsäkerhet starta med en kartläggning över de vanligaste vårdskadorna. Att uppfylla nollvisionen i tandvården kommer att ta tid, men det är verkligen hög tid att påbörja arbetet.