Nobelpriset i kemi gick i år till den så kallade gensaxen som är ett precisionsverktyg för att ändra delar av arvsmassan. Diskussionerna handlar främst om att bota cancer och ärftliga sjukdomar. Men den skulle också kunna användas för att förbättra möjligheten till avgiftning av kroppen. 

Gensaxen (CRISPR/Cas9) gör att forskare kan förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken innebär en revolution och kommer att bidrar till nya cancerterapier, bota ärftliga sjukdomar och mycket mer.

Det är de två kvinnliga forskarna Emanuelle Charpentier, Max Planck Unit for the Science of Pathogens, Berlin, Tyst forskare med hög precisionkland och Jennifer A. Doudna, University of California, Berkeley, USA som får dela på priset. De har visat att det går att styra gensaxen så at den klipper av vilken DNA molekyl som helst på ett förutbestämt ställe. Där klippet ligger kan man sedan lägga in en ny kod.

De upptäckte att bakterien (Streptococcus pyogenes) i sitt uråldriga immunförsvar tillverkade en tidigare okänd molekyl som kunde oskadliggöra virus genom att klippa söndera deras DNA. Upptäckten publicerades 2011 och därefter har utvecklingen gått fort för att använda gensaxen i mer praktiskt inriktad forskning för att behandla olika sjukdomar. 

Det skulle vara fullt möjligt att klippa ut felaktiga gener i exempelvis MTHFR-genen och ersätta dem med mer funktionella sådana. Det skulle med stor sannolikthet kunna hjälpa många med dålig avgiftning genom att öka utsöndringen av tungmetaller. 

Använding av gensaxen är också skrämmande eftersom forskare kan manipulera även andra gener och kanske kan skapa aggressivitet eller andra beteendeförändringar. Därför måste användning av gensaxen omgärdas av många restriktioner och etisk prövning.

Mer information i forskning.se
Till artikel i Aftonbladet
Information på Wikipedia

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)