- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Rotfyllningsmaterialet N2 omklassoficeras på grund av innehållet av formaldehyd som anses utgöra risk för cancer. Tandvårdsskadeförbundet har enbart negativa erfarenheter av N2 som rotfyllningsmaterial. Tandläkare i Dentalmagazinet försvarar nu N2 med argument att det är bakteriedödande. En rotfylld tand kan emellertid aldrig bli helt bakteriefri. Försegling sker endast från insidan och tandens utsida är helt öppen. Mängder av bakterier finns och trivs i de öppna dentinkanalerna.
Tandvårdsskadeförbundet avråder från att rotfylla tänder. Dels då man behåller en död kroppsdel och dels för att dentinkanalerna hyser mängder av bakterier då den döda tanden inte kan upprätthålla det naturliga flödet i tanden.
De tandläkare som in en artikel i Dentalmagazinet försvarar rotfyllningsmaterialet N2 kanske har rätt när det gäller formaldehydens bakteriedödande effekt. Det de inte går in på är hur långvarig effekten är. Formaldehyd omvandlas fort och “försvinner” därmed från tanden. Tandläkaren förseglar dentinkanalerna innifrån och täpper till så gott det går. Men eftersom rötterna är böjda och ibland och inte alltid helt koniska är det näst intill omöjligt även för en duktig tandläkare att få det tätt. Om det har varit formaldehyd eller något annat bakteriedödande ämne i tanden tidigare har ingen betydelse för den framtida bakteriefloran.
Dentinkanalerna går tvärs igenom tanden och är lagom små för att en bakterie ska kunna komma in. Normalt finns ett flöde ut från nerverna och pulpan och dentinkanalerna hålls därvid fria från bakterier. Så snart tanden är död kommer inte längre någon vätska att flöda dessa kanaler. Det blir stillastående och perfekta grogrunder för bakterier.
En utdragen rotfylld tand innehåller alltid skadliga bakterier, enligt undersökningar som Hal Huggins gjort i USA. Andra tandläkare vittnar om att utdragna rotfyllda tänder luktar illa. Kroppens immunförsvar måste jobba aktivt för att hålla bakterier i rotfyllda tänder stången. En del klarar det medan andra kan få besvär i själva tanden eller i övriga kroppen beroende på hur duktigt immunförsvar man har.