Dålig andedräkt är inte roligt och kan skapa stort lidande. En nyligen publicerad forskningsrapport visar att dålig andedräkt sätter ned livskvaliteten hos vuxna människor. Även hundar och katter kan ha så dålig andedräkt att hussar och mattar har svårt att vara nära dem. Många husdjur har fått bättre andedräkt av algen Ascophyllum nodusum (Plaque off).

Dålig andedräkt (halitos) kan bero på svavelbildande bakterier i svalg och munhåla. Kanske kan även andra bakterier ge upphov till illaluktande gaser. 

Tandläkare Sune Vikner fann att algen Ascophyllum nodosum hade en väldigt bra effekt på munhälsan och särskilt stärker den tandköttet och minskar eventuella infektioner där. Han tog initiativ till ett preparat för människor och det säljs fortfarande, men har inte blivit någon stor försäljningsuccé. Inte heller är den något tandläkare rekommenderar sina patienter. 

Däremot är försäljningssuccén ett faktum när det gäller husdjur som hundar och katter, men även till hästar säljs algen. Anledningen är i första hand att munhälsan förbättras, plack-bildningen på tänderna minskar och eventuell illaluktande andedräkt försvinner.

Av de studier som gjorts framgår att om inte placken på tänderna försvinner helt så luckras de upp och blir lätta att ta bort. Bara att slippa plack och dyra tandhygienistbehandlingar kan vara tillräcklig motivation att ta algen som dagligt tillskott. 

Preparatet Plaque off till människor består av algen Ascophyllum nodosum plus bland annat C-vitaminer och kan köpas i kapslar. Till djur säljs den som rent algmjöl. Algen är mycket näringsrik och  innehåller viktiga mineraler, antioxidanter, aminosyror med mera. Den används också inom jordbruket som gödning. 

Det har forskats på effekter på människors tänder och tandkött, men betydligt mer på djur. Effekten är mycket god, men kanske behövs ändå mer forskning för att den ska rekommenderas för allmänt bruk.

Att ta tillskott av denna alg är dock inte farligt och det finns alltså all anledning att pröva den. Särskilt gäller det folk med dålig andedräkt, plack-bildning på tänderna och den som har början till tandlossning. 

Plaque off är relativt dyr om man ska köpa den i kapslar. Även till hundar och katter kostar en liten burk flera hundra kronor. Algen säljs också till hästar och då i betydligt större förpackningar, vilket är ett relativt billigt alternativ. 

Till forskningsartikel om sämre livskvalitet på grund av dålig andedräkt (engelska)
Till mer om algen på wikipedia
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)