- Hälsa

Nu på våren är det tid att plocka nässlor. Man bör ta de översta mindre bladen som håller på och växer ut. Ha gärna gummi- eller plasthandskar för att slippa "bränna dig " på nässlorna - det är inte farligt men känns obehagligt. Torka, frys eller använd dem direkt i smoothie eller soppa. Då får du en riktig superboost av näringsämnen.
Nässlan innehåller stora mängder näring bland annat vitaminerna A, B, C och K samt mineralerna magnesium, järn, zink, kalium och kisel. Dessutom bidrar nässlorna till att basa kroppen. Därför är också nässlorna eller nässelavkok bra näring till växter och kan användas som gödselmedel.
Av kurera.se framgår att nässlorna bland mycket annat blockerar bildning av hormonet DHT som kan orsaka skallighet. De kan också användas i fotbad för trötta fötter och för att minska tarmproblem. De stimulerar immunförsvaret och blodbildningen och stärker slemhinnor, hud, hår och naglar.
Nässlorna kan torkas, frysas eller användas direkt i soppa eller smoothie. De kan hackade och förvällda eller torkade användas i pannkakor, köttbullar eller omeletter. Dock kan en del vara känsliga för nässlor då de kan innehålla histamin, garvämnen med mera. Men för den som tål nässlor är växten ett utmärkt tillskott. Mest näringsrika är de som plockas tidigt på våren.