- Forskning
- Hälsa

Att näringsbrister kan påverka tändernas utveckling och risken för karies kan kännas rätt självklart. Forskning till stöd för detta finns också.
Näringsbrister i tidiga år eller under graviditeten kan få effekter på både tändernas utveckling och senare risker för karies. Det handlar bland annat om störd salivproduktion, sämre förmåga att tåla biofilm på tänderna och sämre kapacitet att naturligt reparera kariesskador.
Brist på vitamin D och vitamin A (fettlösliga vitaminer) kan påverka emaljens utveckling. Vitamin A-brist påverkar också salivkörtlarnas produktion, bland annat så minskar den buffrande kapaciteten för syror som kan bildas av bakterier i munhålan. Vitamin B-brist kan skapa inflammationer i tunga, läppar med mera och orsaka en brännande känsla på tungan. Liknande effekt kan järnbrist ge.
Näringsbrister under fosterstadiet eller tidiga år kan vara en av fler orsaker till att barn med föräldrar födda utomlands har mer karies än svenska barn. Man ska därför inte bara fokusera på tandborstning och fluorider utan främst se till att barnens näringsstatus förbättras.
Läs mer via länkarna nedan
Till forskningsartikel om näringens påverkan på tänder och salivproduktion (engelska)
Till forskningsartikel om vilka näringsbrister som ger upphov till problem med tänderna (engelska)