Sköldkörteln producerar flera olika hormoner som är viktiga för kroppens metabolism och vårt välmående. Hög giftbelastning i kroppen gör att näringen går åt till avgiftning och näringsbrister kan uppstå. Näringsbrister i sig skulle kunna försämra sköldkörtelns funktion enligt en studie från förra året. 

I den nya studien testades vitaminer, mineraler och aminosyror och 37 olika näringsämnen mättes och matchades mot studiedeltagarnas sköldkörtelhormoner. Med hjälp av blodproverna delades deltagarna in i följande grupper:
1) näringsämnet var under det normala 
2) inom det normala eller
3) över det normala.

Bland resultaten kan nämnas att folsyra eller vitamin B9 lyftes fram som ett viktigt vitamin och att låga värden minskar T4 och ökar autoimmuniteten. Även andra B-vitaminer var viktiga för sköldkörteln liksom vitamin D. 

Av studien framgår också att vissa mineraler är intressanta för sköldkörteln och bland dessa kan nämnas att zink och järn ökar aktiviteten. Selen kan vara lurigt då för mycket kan minska nivåerna av T4 och T3 medan för lite skulle kunna ge ökade autoimmuna reaktioner. 

Även aminosyror studerades och det verkar som att aminosyror kända för att öka prestationen också ökar sköldkörtelns aktivitet. 

Slutsatsen man kan dra är att näringsbalansen är viktig och att man varken ska ha för lite eller för mycket av något ämne. Läs mer via länkarna nedan. 

Till sammanfattning av studien på svenska från Nordic Nutrition Council
Till forskningsstudien 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)