- Hälsa

Har man för lite vitaminer, mineraler och aminosyror kan det påverka sköldkörteln till att producera för lite hormoner eller för mycket. Näringsstatusen har alltså stor betydelse för sköldkörtelns funktion. Näringsterapeuter kan ofta hjälpa till att undersöka eventuella näringsobalanser.
Näringsstatus kopplas i en ny studie till försämrad funktion av sköldkörteln. Det handlar om flera vitaminer, mineraler och aminosyror som påverkar hormonnivåerna.
I studien ingick 387 friska frivilliga personer och forskarna mätte flera olika näringsämnen och jämförde med produktionen av sköldkörtelhormoner. Flera B-vitaminer visade sig vara viktiga för sköldkörtelns funktion och det gällde särskilt folsyra, men även vitamin B1 och B12. D-vitamin hade också betydelse för sköldkörtelns funktion. Alltför höga halter A-vitamin visade sig hämma produktionen av TSH.
Bland mineralerna var det viktigt att få i sig tillräckliga mängder järn, kalcium, selen och zink. Det senare hjälper bland annat till att konvertera T4 till T3 och T3 hormonet har vissa personer brist på. Kanske handlar det då främst om zinkbrist.
Viktiga aminosyror var bland annat valin och leucin som sedan tidigare är kända för att finnas i låga halter hos dem med sköldkörtelproblem. Aspargin nämndes särskilt som en viktig byggsten för att bilda TSH. Det finns alltså anledning att se över kroppens näringsstatus om man har problem med sköldkörteln. En näringsterapeut kan ofta hjälpa till.