Redan tandläkare Weston Price, aktiv under första hälften av 1900-talet, poängterade näringens betydelse för att utveckla bra tandhälsa. Han gjorde flera försök med näringsriktiga luncher som gjorde att elevernas tandhälsa förbättrades, de orkade mer och kunde fullfölja sina studier. Modern forskning ger Weston Price rätt.

Gällande nutritonsstatus och tänder är det angeläget att man får i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. Price koncept var riktligt med buljong kokt på ben från kor, kyckling och andra animalier. Använd helst KRAV-märkta produkter. Dessutom ansåg han att grönsakerna bör kokas för att få ut mesta möjliga näring. 

Mineralerna kalcium och fosfater är enormt viktiga för uppbyggnad av tänderna och tändernas förmåga att stå emot kariesangrepp. Men även vitamin K2 och A är vktiga för att bygga upp ett gott försvar. Price undersökte ursprungsbefolkningars tänder och fann mycket liten andel karies. När han undersökte matvanorna fann han att deras föda innehöll betydligt mer (4-10 ggr mer) kalcium och fosfater jämfört med den dåtida västerländska dieten.

Intressant är att man faktiskt kan laga små kariesangrepp i tanden med hjälp av kosten. Man ska förstås ta bort sockret, men som sagt viktigast av allt är att man får i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. En god munhälsa kräver också tillräcklig mängd C-vitamin. 
Se mer
Tandläkare Price bok Nutrition and Physical Degeneration
och Ann-Marie Lidmarks föredrag om kost och hälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)