- Hälsa
Känsla av muntorrhet beror oftast på minskad salivproduktion och är man muntorr ökar risken för karies. Åldrandet bidrar till muntorrhet, men störst risk utgör mediciner. Ibland kan en viss medicin ersättas av en annan som har mindre påverkan på salivproduktionen. Apoteken har pharmaceuter som kan göra bedömningar av medicinernas påverkan på salivsekretionen. Beställ tid för genomgång av medicinanvändningen. Fundera också på om du verkligen behöver alla mediciner.
Salivkörtlar försämras med åldern, men man kan stimulera salivflödet på flera sätt bland annat genom att tugga tuggummi. I vissa fall kan även behandling med lågenergilaser förbättra salivkörtlarnas funktion. Att behålla en bra salivproduktion är viktigt då saliven skyddar tänderna mot karies, har viss smörjande effekt, innehåller antibakteriella ämnen och förbättrar sväljförmågan och nedbrytning av födan.
Man ska dock vara medveten om att mediciner är den främsta orsaken till muntorrhet. En tredjedel av de vanligaste biverkningarna av läkemedel är faktiskt muntorrhet. Det är lätt för doktorn eller tandläkaren att hävda ålder som orsak, men du kan själv med hjälp av apoteket se över dina mediciner. Tänk också på att försämrad salivproduktion kan skilja sig mellan olika individer, men del kan vara helt obesvärade av en viss medicin medan andra får problem med muntorrhet.
Läkemedel som ofta orsakar muntorrhet inkluderar antidepressiva medel, antipsykotika, antikolinergika, antihypertensiva medel, antihistaminer och sedativa medel. Tar du regelbundet sömnmedel, blodtryckssänkande eller allergimedicin så kan de orsaka muntorrhet. Be om en tid hos apoteket för att gå igenom dina mediciner. De kan berätta om vanliga biverkningar, men också ge information om eventuella medicinbyten som kan minska risken för muntorrhet.
Av vikt är att läkare och tandläkare samarbetar bättre för att tidigt uppmärksamma muntorrhet vid medicinering, sjukdom eller åldrande. Om orsaken till muntorrhet inte kan åtgärdas behöver symtomlindrande behandling sättas in, vilket kan innebära att via tabletter eller tuggummin öka salivproduktionen.
Personal inom omsorgen bör också uppmärksamma muntorrhet och hjälpa patienten med munvård och salivstimulerande åtgärder. Väsentligt är också att man går ofta till tandläkaren, då risken för karies ökar markant om man är muntorr.
Se mer artikel i Tandläkartidningen
Mer om muntorrhet och salivproduktion här