- Hälsa
Surkål och andra fermenterade livsmedel behövs för att stimulera de goda bakterierna i munhålan. Klorhexidin och andra bakteriedödande munsköljmedel kanske hjälper kortsiktigt, men på lång sikt bidrar de till att försämra munhälsan och dess bakterieflora. Risken för karies, tandlossning med mera ökar då.
Forskare har identifierat mer än 700 olika sorts bakterier i munhålan. En del är nyttiga och andra bidrar till försämrad munhälsa och sjukdom. Streptokocker är dominerande i munhålan. I rotfyllda tänder finns alltid mängder av patogena mikroorganismer som exempelvis borrelios, TWAR eller Candida-svampar.
Dåliga munhålebakterier kan framkalla karies, dålig andedräkt, tandlossning med mera. Streptococcus salivarius är en bakterie som fungerar som probiotika och är således viktig för att man ska behålla en god munhälsa. Den och andra goda bakterier ska man vara rädd om då de håller de dåliga bakterierna i schack.
Tidigare försökte man utrota munhålans bakterier, men det lyckas man aldrig med. Dock kan man med exempelvis klorhexidin försämra munfloran och därmed ökar risken för att elakartade bakterier tar över.
På tänder och tunga kan bakteriefilmer bildas. De består av flera olika bakterier och kanske svampar och andra mikroorganismer. I dessa har de olika mikroorganismerna specifierade roller och biofilmen gör det svårt eller till och med omöjligt att utrota bakterierna.
Numera finns bakterier lämpade för att förbättra munhålans miljö att köpa som kosttillskott. Det är ett sätt att förbättra balansen mellan goda och dåliga munhålebakterier. Bättre är dock att lägga om kosten för att gynna de bra bakterierna och missgynna de dåliga. Till sådana livsmedel hör surkål och andra fermenterade livsmedel.
Till lättläst information om bakterier i munhålan
Till forskningsrapport om goda bakterier (engelska)