Surkål och andra fermenterade livsmedel behövs för att stimulera de goda bakterierna i munhålan. Klorhexidin och andra bakteriedödande munsköljmedel kanske hjälper kortsiktigt, men på lång sikt bidrar de till att försämra munhälsan och dess bakterieflora. Risken för karies, tandlossning med mera ökar då.

Forskare har identifierat mer än 700 olika sorts bakterier i munhålan. En del är nyttiga och andra bidrar till försämrad munhälsa och sjukdom. Streptokocker är dominerande i munhålan. I rotfyllda tänder finns alltid mängder av patogena mikroorganismer som exempelvis borrelios, TWAR eller Candida-svampar. 

Dåliga munhålebakterier kan framkalla karies, dålig andedräkt, tandlossning med mera. Streptococcus salivarius är en bakterie som fungerar som probiotika och är således viktig för att man ska behålla en god munhälsa. Den och andra goda bakterier ska man vara rädd om då de håller de dåliga bakterierna i schack.

Tidigare försökte man utrota munhålans bakterier, men det lyckas man aldrig med. Dock kan man med exempelvis klorhexidin försämra munfloran och därmed ökar risken för att elakartade bakterier tar över. 

På tänder och tunga kan bakteriefilmer bildas. De består av flera olika bakterier och kanske svampar och andra mikroorganismer. I dessa har de olika mikroorganismerna specifierade roller och biofilmen gör det svårt eller till och med omöjligt att utrota bakterierna. 

Numera finns bakterier lämpade för att förbättra munhålans miljö att köpa som kosttillskott. Det är ett sätt att förbättra balansen mellan goda och dåliga munhålebakterier. Bättre är dock att lägga om kosten för att gynna de bra bakterierna och missgynna de dåliga. Till sådana livsmedel hör surkål och andra fermenterade livsmedel. 

Till lättläst information om bakterier i munhålan
Till forskningsrapport om goda bakterier (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)