- Hälsa
![](/images/sized/images/uploads/ai-generated-8641861_1280-200x200-q100.png)
Att munhälsan är viktig för äldre personer finns nu redovisat i en doktorsavhandling. Tyvärr får många äldre alltför dålig hjälp att sköta tänderna. Kunskapsbrister finns bland personalen, men det är också svårt att få tillgång till äldres munnar för att hjälpa till med tandborstning. Enligt avhandlingen behövs en bra relation mellan vårdgivare och klient och det hinns inte alltid med.
Att som personal borsta tänderna på folk och kanske hjälpa till med tandpetare/tandtråd kräver tid och en god kontakt mellan klienten och vårdgivaren. Det är en syssla som kräver förtroende mellan parterna och inom äldreomsorgen är kunskapen om munvård begränsad och ofta saknas tid eller kontinuitet. Fortbildning och information behövs.
Samtidigt visar avhandlingen att äldre personer värdesätter en god munhälsa och om de bara känner förtroende vill de gärna få hjälp med tandborstning med mera. De hjälpmedel som finns i dag med bettskenor som via ljus dödar bakterier eller eltandborstar är bra, men kan upplevas som obehagliga för många äldre. Och då är det vanliga konventionella tandborstar som vårdpersonalen måste använda.
För äldre som har plats på någon form av boende är tandvården så gott som gratis. Men bor du hemma och har hemtjänst betalar du själv och får ekonomiskt stöd enligt tandvårdens högkostnadsskydd. Det innebär att personen själv betalar 3000 kr innan försäkringskassan träder in med statlig ersättning. Därefter betalar försäkringskassan hälften av kostnaden och efter 15 000 kr betalar man själv endast 15 %. Men det är trots allt mycket pengar och särskilt om man har en låg pension.
Av avhandlingen framgår vikten av att arbeta tillsammans över professionsgränserna. Se mer översiktsartikeln från Demenscentrum och själva avhandlingen via länkarna nedan.