- Hälsa

Det kommer alltmer forskning om betydelsen av kroppens bakterieflora eller det så kallade mikrobiomet. Även munhålans bakterieflora är viktig och särskilt för tandhälsan. Trots det jobbar de allra flesta med att försöka utrota sin mikrofloran i munnen med tandkräm och diverse bakteriedödande medel. Forskningen visar istället att vi ska gynna de goda bakterierna och gärna tillföra dem. Exakt vilka som behövs är dock höljt i dunkel.
Kanske är det dags att sluta använda bakteridödande medel. Hittills har ingen lyckats få en steril munhåla och i värsta fall dör de bra bakterierna och ger utrymme för de dåliga.
Redan Weston A Price, som var verksam på 1940-talet, undersökte salivens förmåga att motverka karies. Han fann att bara efter 3-4 veckors omläggning av dieten blev saliven "immun mot karies". I dag hade han kanske kunnat analysera bakteriefloran och funnit att den hade betydelse. Dock kunde han konstatera att saliven efter kostomläggning innehöll mer fosfater, kalcium, magnesium och fettlösliga vitaminer, vilket i sig minskade risken för karies och sannolikt gynnade de goda bakterierna.
En nyligen publicerad forskningsrapport visar att tillförsel av bakterien L.rhamnosus SD11 i fermenterad mjölk minskade de skadliga bakterierna mutans streptococcus i saliven, vilket är bra då förekomst av dessa kopplas till kariesangrepp. Det räckte med en kort tids intag av den bakterieberikade mjölken för att få effekt. Denna probiotika koloniserade också munhålan och fanns kvar en tid efter tillförseln avslutats..
Av en tidigare artikel framgår att även supplement av bakterien L.paracasei SD1 har liknande effekt på den otrevliga munbakterien mutans streptococcus och därför också är gynnsam att tillföra. Även andra studier visar liknande resultat, men forskningen har inte kommit så långt än att Livsmedelsverket och Socialstyrelsen kan rekommendera tillskott av vissa bakterier för att minska kariesrisken. Själv kan man både lägga omkosten och ta bakterietillskott för att minska kariesrisken.
Till vetenskaplig artikel om tillskott av L.rhamnosus (engelska)
Till vetenskaplig artikel om tillskott av L paracasei SD1 (engelska)