- Dentala material
- Hälsa

Nu är det visat att om mormor röker så ökar risken för astma hos barnbarnet trots att mamman inte rökt. I djurförsök har samma effekt fåtts om mödrarna utsatts för dieselavgaser. Det forskarna inte tittat på är mormors amalgamfyllningar. Sannolikt påverkar de enligt samma mönster.
Forskare vid Umeå universitet har funnit att om mormor rökte ökade risken för att barnbarnet drabbas av asma. Detta trots att mamman var helt rökfri. Farmoderns rökvanor påverkade ej barnbarnet. Riskökningen om mormor rökte var 20 procent och detta gällde både före och efter tre års ålder. Antal cigaretter som mormodern rökte hade ingen effekt.
En mormor som haft många amalgamfyllningar kan enligt samma princip påverka barnbarnets risk för sjukdom trots att mamman själv inte haft amalgamfyllningar. Detta skriver dock forskarna ingenting om. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att skadeverkningar av amalgam kan hoppa över en generation och ge effekt hos barnbarnen.
Miljöfaktorer har i båda fallen fått gener att uttryckas annorlunda än tidigare, vilket kallas för epigenetik. Oönskade gener har kanske aktiverats eller satts på och det är just denna genförändring som är ärftlig.I djurförsök har liknande effekter åstadkommits av partiklar från dieselavgaser.
Den första studien omfattar 44 853 mormödrar till 66 271 barnbarn som föddes mellan 1996 och 2010. Den andra studien, där man även tittat på farmödrarna, omfattar 10 329 barn som fötts efter 2005.
Till artikel i forskning.se
Till forskningsartikeln (engelska)