Alltmer forskning visar på den stora betydelsen av att få i sig tillräckliga mängder D-vitamin för att förebygga sjukdomar. Flera olika forskningsmetoder behövs för att ge en heltäckande bild av D-vitamin tillståndet i olika befolkningsgrupper som eventuellt kan leda till berikning av födoämnen eller extra tillförsel till utsatta grupper.

Många blodmätningar i olika befolkningsgrupper har visat att D-vitaminbrist är ett utbrett problem, inte bara i länder på nordliga breddgrader med lite solsken. Så länge sådana mätningar inte är standard vid hälsokontroller inom vården får man försöka få en överblick genom att hämta in uppgifter från studier med olika metodik.

De enklaste metoderna, men med osäkraste resultaten är att jämföra sjukdomspanoramat med den latitud befolkningen bor på och därmed solinstrålningen. Sådana studier har bland annat visat att multipel skleros är mycket vanligare på nordliga breddgrader. Enkäter till grupper i befolkningen om vistelse i solen och födointag ger också mindre tillförlitligt underlag då folk ofta överdriver sina goda vanor och förminskar sina dåliga.

D-vitaminbildningen påverkas också av årstid, ålder, hudfärg och klädsel, inte minst aktuellt nu när många invandrare kommer med mer eller mindre heltäckande klädsel och mörkare hudfärg. Senaste studierna har inte bara undersökt årstid och latitud utan även molnigheten i olika områden och dess samband med frekvensen av olika sjukdomar.

I en studie från USA har man jämfört molnigheten i 172 länder som modifierande faktor i hur mycket UV-ljus man kan få vid utomhusvistelse, med antalet fall av leukemi, en sjukdom som det inte finns några förklaringar för. Forskarna justerade data om UVB-strålningen med hjälp av mätningar av molntäckningen från satelit och jämförde med antalet nya fall av leukemi i länderna.

Leukemifallen var omvänt associerade till moln-justerade UVB-strålningen och få av de 172 länderna föll utanför den allmänna trenden. Leukemifallen ökade med latituden på båda sidor om ekvatorn där antalet fall är lägst och fördelningen håller sig även efter justering för höjdskillnader (mer UVB på högre höjd), livslängd och gäller båda könen. Befolkningar på högre latituder har dubbla risken att få leukemi, jämfört med dem som bor nära ekvatorn.

En kompletterande D-vitaminstudie från samma universitet och som använde samma 172 länder och satelitdata som underlag, fann att risken för cancer i bukspottkörteln, en svårbehandlad och oftast dödlig form av cancer, visade samma omvända risk för UVB/D-vitamin som leukemistudien. Boende på högre latituder har 6 gånger högre risk att få cancer i bukspottkörteln, jämfört med boende nära ekvatorn.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144308
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076015001016

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)